Soms wil je van de wereld verdwijnen

12 september 2019
n
Vandaag in 'De Wereld van Sofie': de kunst van het ontsnappen. Kan zoiets? Verdwijnen naar een tropisch eiland, onder een nieuwe naam gaan leven, met nieuwe vrienden en wie weet zelfs, een nieuw gezin. Het is iets dat enorm tot de verbeelding spreekt en wat in films en zo vaak getoond wordt. Maar, hoe realistisch is zo'n ontsnappingsscenario?

Er is een podcast die je móet horen: EL TARANGU, van audiocollectief Schik. Wat ze onderzoeken is dit: op een dag in 2003 krijgt ex-wielrenner Lucien Van Impe een telefoontje waarin hij wordt uitgenodigd om te gaan eten met de Spaanse wielrenner Jose Manuel Fuente. De twee kennen elkaar, waren vroeger rivalen. Op zich niet zeer bijzonder, ware het niet dat Jose Manuel Fuente al in 1996 gestorven is. Van Impe twijfelt, maar gaat wel in op de uitnodiging en zo gebeurt het dat hij niet veel later aan tafel zit met een man die eigenlijk… al zeven jaar dood is. Heeft Van Impe te maken met een dubbelganger, of was hij het toch zelf? Heeft Jose Manuel Fuente zijn eigen dood in scène gezet om te ontsnappen aan schuldeisers?
“El tarangu” was zijn bijnaam, de onbevreesde. Is hij er na jaren ontsnappen uit het peloton in geslaagd te ontsnappen uit zijn eigen leven?

Stel je speelt met de gedachte te verdwijnen. Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je er voor dat je geen sporen achterlaat? Brecht Devoldere zoekt het uit. Hij doet beroep op privédetective detective Sophie Vanslambrouck van SV Investigations en Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

Een nieuw bestaan wordt soms ook gewoon opgebouwd in een West-Vlaams gehucht als Geluwe. Ward Bogaert reconstrueert het verhaal van een voortvluchtige Albanees die in Italië gezocht werd voor moord. De man slaagde er in om in ons land meer dan tien jaar onder de radar te blijven, een gezin te stichten, een heel normaal leven te leiden quoi...

Wie er ook op mysterieuze wijze in slaagde te ontsnappen was de Turkse activiste Fehriye Erdal. Erdal werd beschuldigd van terrorisme. In afwachting van haar proces in Brugge verbleef ze op een schuiladres en werd ze gevolgd door de Belgische staatsveiligheid. Ondertussen staat Erdal nog steeds op de Belgische “most wanted” lijst van gezochte misdadigers. Hoe actief wordt er nog naar haar gezocht? Een gesprek met journalist Koen Wauters.

Weet je wie ook ooit een tijd lang verdween? Auteur van vele legendarische detectives Agatha Christie. Max Vrijens zocht uit hoe en waarom de schrijfster enkele dagen van de aardbol verdwenen was.

Ontsnappingskunstenaars zijn meestal geen kunstenaars in de letterlijke betekenis van het woord. Maar soms ook wel. Kunstenaars als Banksy, maar ook Roa en vele anderen slagen er in hun identiteit geheim te houden en opereren ‘s nachts terwijl niemand hen kan betrappen. Hoe slagen ze daar in ? Een vraag voor curator van het Oostendse streetartfestival “The Chrystal Ship”, Björn Van Poucke.

Lees ook: