Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Gedaan met batterijen!? Zeewater houdt ook elektriciteit voor ons vast

ma 20 feb. - 2:19

Batterijen zijn duur, zitten vol giftige stoffen en zijn moeilijk te recycleren. Daarom ontwikkelden Zuid-Koreaanse onderzoekers milieuvriendelijke zeewaterbatterijen. Dirk Van Dyck, fysicaprofessor aan de Universiteit van Antwerpen, legt uit wat er zo bijzonder aan is.
Gedaan met batterijen! Zeewater houdt ook elektriciteit voor ons vast

"Een zeewaterbatterij werkt als een klassieke autobatterij, maar dan met andere stoffen," aldus de professor fysica. "Tijdens het opladen, gebruik je de stroom om zout water te splitsen in zoet en zout water. Als je de batterij nodig hebt, dan voeg je weer beide waters samen toe om stroom op te wekken."

Anders gezegd: je gebruikt elektrische energie om een chemisch proces op gang te brengen. Hetzelfde chemische proces gebruik je dan omgekeerd om de elektriciteit weer los te laten.

Kleiner rendement

Het enige nadeel van de zeewaterbatterij is dat het rendement veel kleiner is dan die van lood- of lithiumbatterijen. Dat zorgt ervoor dat je grotere reservoirs nodig hebt om de energie te bewaren. "Een zeezoutbatterij van 10 kilo heeft maar evenveel energieopslag als die van tien lithiumbatterijen." Het is veel omvangrijker, maar het is wél veel goedkoper. En milieuvriendelijker.

Het idee om zout water te gebruiken als batterij bestaat al langer. In de Verenigde Staten bestaan er bedrijven die je vijver of zwembad ombouwen tot grote batterij. "In sommige gebieden in de VS is energielevering niet zo goed uitgekiend als bij ons. Bepaalde plaatsen kunnen soms dagenlang zonder elektriciteit vallen."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet