S&P über alles?

6 december 2011

Angela Merkel en Nicolas Sarkozy hebben een gezamelijk voorstel uitgewerkt dat de EU-lidstaten meer begrotingsdiscipline moet bijbrengen. Het ultiem red-de-euro-plan, zeg maar. Dat behelst niet alleen strenge regels op het vlak van begroting en overheidsschuld, er worden ook sancties voorzien.

Landen van de EU met een begrotingstekort van meer dan 3 procent zouden automatisch beboet worden. Het noodfonds (EFSF) wordt uitgebreid, maar de gezamenlijke uitgifte van staatspapier, de fameuze eurobonds, blijft voor Duitsland taboe.


Enfin, het Frans-Duitse 'plan' of 'voorstel' dat morgen wordt voorlegd aan EU-president Herman van Rompuy is niet minder dan een nieuw EU-verdrag. Of toch een aanpassing van het Verdrag van Lissabon. En zoiets heeft nogal wat voeten in de Europese aarde. U weet dat zulks in sommige lidstaten met een referendum gepaard gaat.

In het beste geval tekenen alle 27 EU-lidstaten. Als dat niet haalbaar blijkt, kan het nieuwe verdrag volgens Merkozy ook beperkt blijven tot de 17 landen van de Eurozone.

Voor we het vergeten, dat nieuwe Europees verdrag moet het antwoord worden op de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) over het EFSF en de eurolanden met de hoogste kredietwaardigheid.

Als het op de creditwatch negative-list wordt gezet, heeft een land 90 dagen de tijd om actie te ondernemen. Daarna gaat S&P over tot ratingverlaging. Op nationaal vlak kan zo'n dreiging - of een daadwerkelijke afwaardering - een tamelijk spectaculair effect hebben. Maar op Europees niveau zijn 90 dagen zo om. Vrezen wij.

Lees en beluister ook