SP.A: "50.000 gezinnen in financiële problemen door hogere huurprijs voor sociale woningen"

17 april 2019
Vanaf volgend jaar zullen de huurprijzen voor sociale woningen die energiezuinig zijn, verhoogd worden. In 2020 zal namelijk de regeling rond de energiecorrectie ingevoerd worden die Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft uitgewerkt. Maar volgens oppositiepartij SP.A komen door die energiecorrectie duizenden huurders in de problemen.

De energiecorrectie is een maatregel die eigenlijk al dateert uit 2007. De toenmalige Vlaamse regering - met SP.A er toen in - besliste dat er bij de berekening van de huurprijs van een sociale woning ook rekening moest gehouden worden met hoe energiezuinig die woningen zijn.

De maatregel zou betekenen dat wie een energiezuinige woning zou huren, en daardoor een lagere energiefactuur heeft, een toeslag zou moeten betalen. Bewoners van een energieverslindende huurwoning zouden een korting krijgen als compensatie van de hoge energiefactuur die ze daardoor steeds krijgen.

Door de energiecorrectie zouden sociale huisvestingsmaatschappijen gestimuleerd worden om sociale woningen energiezuiniger te maken en hun patrominum op dat vlak op te waarderen. De maatschappijen zouden dan meer huur kunnen vragen en zo ook korting kunnen geven aan de huurders van een minder energiezuinig huis.

Sommigen zouden volgens de regeling een 13e of zelfs 14e maand extra huur moeten betalen

Maar volgens SP.A heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) de maatregel volledig mismeesterd. Homans heeft het ministerieel besluit, die de energiecorrectie moet invoeren, klaar zodat die op 1 januari 2020 kan ingaan. "Maar het systeem van Homans schiet de doelstelling volledig voorbij", zegt Joris Vandenbroucke, fractieleider van SP.A in De Ochtend.

Bij de berekening van de heffing moet erover gewaakt worden dat de correctie niet groter is dan het voordeel dat de huurder heeft op de energiefactuur, staat in het ministerieel besluit te lezen, maar de theorie is helemaal anders dan de praktijk, hekelt oppositiepartij SP.A.

De simulaties van de minister gaan uit van een hogere huurprijs voor zowat 50.000 sociale huurders in Vlaanderen. Gemiddeld zou het om iets meer dan 17 euro per maand gaan, of 205 euro per jaar, zegt Vandenbroucke. Maar voor anderen loopt dat op tot meer dan 385 euro per jaar, wat neerkomt op een 13e of zelfs een 14e maand huur, zegt de SP.A-fractieleider: de gemiddelde huurprijs voor een sociale woning in Vlaanderen is ongeveer 386 euro, de mensen met de laagste inkomens betalen 123 euro.

Bovendien gaat Homans in haar ministerieel besluit uit van de energienormen van 2006, zegt Vandenbroucke. "Die zijn hopeloos voorbijgestreefd. Zo passeren de huisvestingsmaatschappijen langs de kassa: ze innen meer huurgeld zonder te investeren in bijkomende energiebesparende maatregelen. De sociale huurders zijn zo twee keer de pineut, want zij moeten bijbetalen op basis van totaal verouderde normen." Tot slot is de heffing niet gebonden aan het inkomen, zodat de laagste inkomens het zwaarst worden getoffen, meent hij.

Van de compensatie voor huurders van een energieverslindende woning, blijft tegelijkertijd niet veel meer over, zegt Vandenbroucke. "Minister Homans 'corrigeert' enkel nog naar boven, hekelt hij.

De socialisten eisen nu dat Homans de energiecorrectie alsnog intrekt en haar huiswerk opnieuw maakt. "Het moet een unicum zijn dat een minister van Armoede er met één beslissing in slaagt om doelbewust 50.000 financieel kwetsbare gezinnen te treffen in hun portemonnee." SP.A vraagt een huurkorting voor sociale huurders in een energieverslindende woning.

Bron: VRT NWS & De Ochtend

Beluister het volledige gesprek met Joris Vandenbroucke:

Lees ook: