De Ochtend
SP.A en N-VA willen dat misbruik tegen minderjarigen niet meer kan verjaren
wo 25 sep. - 6:34
Seksueel misbruik tegen minderjarigen mag niet langer verjaren. Dat vinden zowel de SP.A als de N-VA, en daarover gaan de partijen samen een voorstel indienen in het federaal parlement. Nu kan je nog tot 15 jaar nadat je meerderjarig wordt een klacht indienen, maar eigenlijk moet die beperking in de tijd volledig wegvallen, vinden SP.A-voorzitter John Crombez en Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).
"Te vaak, als slachtoffers klaar zijn om er mee naar buiten te komen, blijkt het verjaard", zegt Crombez. "Ik heb zelf twee jaar geleden getuigd, dat is bekend", zegt Van Peel. "Daders voelen zich vaak onaantastbaar. De verjaringstermijn geeft hen een soort 'recht op vergetelheid'. Maar als je zoiets op je geweten hebt, moet je nooit meer gerust rondlopen."
Dat er meer dan 15 jaar na de feiten weinig bewijs overblijft, doet Van Peel van de hand: "Het is moeilijk, daarom roepen we slachtoffers op om zo snel mogelijk naar buiten te komen", geeft het Kamerlid wel toe. "Langs de andere kant zie je dat weinig daders maar één slachtoffer hebben. Als advocaten dan samenzitten, kan er wel voldoende bewijslast gevonden worden", gelooft Van Peel. "Van Gheluwe had dan toch wel een zaak gehad", klinkt het, "terwijl die nu wel onaantastbaar van zijn pensioen geniet." Ook Goedele Liekens (Open VLD) zou het voorstel steunen.
Crombez: "Niet het enige raakvlak"
"Breed jongerenwelzijn, daarover zijn er veel raakvlakken", zegt Crombez, en Van Peel treedt hem daarin bij. "Maar dat is niet het enige", zegt de partijvoorzitter. Nochtans waren N-VA en de socialisten van SP.A tot de verkiezingen vaak water en vuur.
Crombez noemt opvallend genoeg de migratiehervormingen van de afgelopen jaren, die volgens hem "redelijk kamerbreed" werden gestemd (goedgekeurd door het volledige parlement, red.). "Maar het gaat niet enkel over migratie. Het gaat over pensioenen, over de gezondheidszorg en de economie. Daar gemeenschappelijke punten vinden is belangrijker."
Crombez heeft het dan ook "gehad" met de houding van zijn Franstalige zusterpartij, de PS. "Het is zeer gemakkelijk om te blijven herhalen van wat er niet gaat, van wie dat ook komt", zegt hij. "Het politieke geleuter over de verschillen heeft zijn tijd gehad."
Ook Van Peel herhaalt dat de deur bij N-VA voor een gesprek met de PS openstaat. "Wij willen die gesprekken al 120 dagen aangaan, ook inhoudelijk", zegt Van Peel. "Aan het einde van de rit kunnen we dan beslissen wat er kan en niet kan." Is besturen met de PS nu dan toch mogelijk? Van Peel: "Dat durf ik vandaag zeker niet zeggen."
Bekijk het gesprek met John Crombez en Valerie Van Peel:
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'