SP.A: "Idioot om goedkope energieleningen af te schaffen"

26 april 2017
Oppositiepartijen SP.A en Groen willen dat mensen kunnen blijven lenen bij de Vlaamse overheid tegen 2 procent als ze hun woning energiezuinig willen maken. Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil die lening afschaffen. Vandaag dienen SP.A en Groen in het Vlaams Parlement een resolutie in om dit tegen te houden.

Wie zijn woning energiezuinig wil maken kan nu een lening afsluiten van maximaal 15.000 euro bij de Vlaamse overheid tegen een rente van twee procent. Mensen kunnen hiermee investeren in isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen, warmtepompen, enz. Meer dan 4.000 mensen maakten er vorig jaar gebruik van.

Vanaf 2019 zal dit systeem worden afgebouwd. In de plaats zullen banken goedkope leningen aanbieden (van minder dan twee procent) voor mensen die duurzame investeringen willen doen in hun huis. 

De lening van nul procent voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen in schuldbemiddeling, met een laag inkomen of met begeleiding van het OCMW blijft wel bestaan.

Beenders: "Grootbanken geven geen begeleiding"

Rob Beenders van SP.A vindt het onverstandig dat de Vlaamse regering de goedkope leningen overlaat aan de banken. "De Vlaamse overheid wil tegen 2050 alle woningen energiezuinig maken en legt daarmee de lat erg hoog. Als je die doelstelling wil halen, moet je alle instrumenten inzetten".

"Een lening kunnen afsluiten tegen twee procent, met dan nog eens een begeleiding van hoe die investering in energie-efficiënte maatregelen moet gebeuren, is een heel goede zaak. Het is daarom heel idioot dat je dat wil afschaffen. Je zet een stap achteruit. Je verplicht de mensen om naar de grootbanken te stappen waar je geen begeleiding kan krijgen."

"Vandaag staat de rente laag, maar de minister kan niet garanderen dat volgend jaar of binnen twee jaar die rente nog altijd zo laag is. Dat leningen vandaag kunnen worden afgesloten bij een energiehuis, heeft zoveel voordelen, omdat mensen die geen ervaring hebben met energiezuinige maatregelen er advies kunnen krijgen. Ze worden van A tot Z begeleid. Dat kan een bank niet doen", zegt Beenders.

Tommelein: "Overheid moet geen bank spelen"

Minister van Energie Bart Tommlein (Open VLD) vindt dat de overheid geen bank moet spelen. "Er is natuurlijk een verschil tussen advies geven en bank spelen. Wij vinden dat het geen kerntaak is van de overheid om aan iedereen leningen te geven. Het kan op een andere manier." Tommelein zegt dat Vlaanderen de energieomslag niet zal kunnen maken aan een tempo van 4 à 5.000 energieleningen per jaar. "De privaatbanken moeten mee op de kar en vandaag geven ze al leningen die goedkoper zijn dan de leningen van de overheid. Dat is een goede zaak."

Tommelein vindt dat de rol van de energiehuizen vooral adviserend moet zijn. "Zij moeten ervoor zorgen dat mensen effectief overgaan tot isolatie, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie."

Bron: deredactie.be