SP.A lanceert campagne voor Brussel en wil 19 gemeenten afschaffen

30 november 2017
Met de slogan ‘One Brussels’ lanceert SP.A voor de zoveelste keer het idee om de 19 gemeenten in Brussel af te schaffen. Hiermee trappen de Vlaamse socialisten officieel hun hun verkiezingscampagne op gang. Over de ideeën bestaat consensus in Vlaanderen, hamvraag is of SP.A haar Franstalige zusterpartij PS zal kunnen overtuigen om ook maar iets van het plan in realiteit om te zetten.

Door de versnippering van het beleid in Brussel worden Brusselaars vaak geconfronteerd met absurde situaties. Zo mogen sommige inwoners van het Brussels gewest niet met een bewonerskaart parkeren aan de overkant van hun straat, omdat daar een andere gemeente begint. Verder betalen inwoners van de rijke gemeente Ukkel minder belastingen dan inwoners van de arme gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

De slogan die SP.A lanceert, “One Brussels”, laat weinig aan de verbeelding over: als het van SP.A afhangt worden de 19 Brusselse gemeenten afgeschaft en vervangen door “stadsdelen” met veel minder bevoegdheden. SP.A wil ook één politiezone, één parkeerbeleid en één belastingbeleid.

Na de fusie zou Brussel mogen bijna 800 politici op zoek naar een nieuwe job. SP.A wil het aantal politici in Brussel verminderen van 958 nu, naar 167. De hele operatie zou volgens de socialisten ook 940 miljoen euro per jaar besparen.

Oude wijn in nieuwe zakken?

Pascal Smet, de voorman van de Brusselse SP.A verklaarde in 2005 al dat Brussel eigenlijk “geen gewest, maar een stad is”. Hij was op dat moment ook al Brussels minister van Mobiliteit. In tussentijd was Smet afwisselend minister in de Vlaamse regering en schepen in de stad Brussel. Ondertussen is hij opnieuw minister in het Brussels gewest.

Verschillende coalitiegesprekken later heeft Smet zijn plannen dus nog altijd niet kunnen omzetten in realiteit. Het is nog maar de vraag of dat dit keer wel zal lukken.

Bron: vrtnws.be