SP.A: "Twee voedselcrisissen in 1 jaar tijd: topman Voedsel­agentschap moet zijn verantwoordelijkheid nemen"

12 maart 2018
Oppositiepartij SP.A vraagt dat de topman van het Federaal Voedselagentschap ontslag neemt. Die vraag komt er na het schandaal rond gesjoemel met vlees bij het vleesverwerkend bedrijf Veviba. Het voedselagentschap had kordater moeten optreden en beter moeten communiceren, zeker omdat het niet de eerste voedselcrisis is, zei SP.A-Kamerlid Annick Lambrecht in "De Ochtend".

Sraks komt de Kamercommissie Volksgezondheid in spoedberaad bijeen. Onder meer het Federaal Voedselagentschap en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaan er uitleg geven.

Annick Lambrecht van SP.A gaat alvast veel vragen stellen, zo vertelde ze in De Ochtend. "Ik heb een déjà vu: ik ben 1 jaar en 2 maanden parlementslid en maak nu een tweede voedselcrisis mee. Dat kan tellen. Het is ook de tweede crisis waarbij ik de directeur van het Federaal Voedselagentschap in "De zevende dag" en in zijn andere communicatie hoor zeggen dat we een beetje overdrijven, dat er totaal geen probleem is en dat het Voedselagentschap vooral niet in vraag gesteld mag worden aangezien het goed werkt."

"Als ik hoor dat er een jaar en acht maanden geleden in Kosovo nota bene wordt vastgesteld dat een Belgisch bedrijf sjoemelt met zijn vlees en dat er maar zoveel tijd later een onderzoek wordt gedaan ter plaatse om vervolgens vast te stellen dat het verhaal klopt en dat de helft van de gecontroleerde vleeswaren niet oké, zijn, dan vraag ik me toch af wat het Federaal Voedselagentschap te doen heeft."

De directeur van het Voedselagentschap verdedigde zich gisteren in "De zevende dag" door te zeggen dat zijnagentschap niets kon doen, omdat het gerecht de touwtjes in handen had.

"Niemand begrijpt dat", zegt Lambrecht daarover. "Als je vaststelt dat het vlees dat wij allen eten niet in orde is, dan kan je als Voedselagentschap -als je de computers niet mag controleren- toch het vlees extra controleren? Ik denk dat er dringend gedacht moet worden aan een spoedprocedure bij het gerecht, zodat er sneller kan worden opgetreden als onze voedselveiligheid in gedrag is. Maar in de eerste plaats hebben we het Voedselagentschap en wat is hun taak anders dan het voedsel zelf gaan controleren? Nu kijken we naar het gerecht en wachten we af, dat is echt de wereld op zijn kop."

"Ik verwachtte al bij de fipronilcrisis dat de directeur zijn verantwoordelijkheid ging nemen"

Voor Lambrecht staat het vast: de topman van het Federaal Voedselagentschap moet zijn verantwoordelijkheid nemen. "Ik verwachtte dat al bij de fipronilcrisis en ik zie de directeur nu weer heel rustig zeggen dat alles in orde is. In iets meer dan een jaar tijd hebben we dus twee voedselcrisissen waarbij de communicatie van het voedselagentschap niet oké is en waarbij ook niet kordaat wordt opgetreden."

"Het Rekenhof heeft reeds in 2017 gevraagd dat het Voedselagentschap dringend haar aanbevelingen voor een betere werking zou volgen", gaat Lambrecht verder. "Twee crisissen in één jaar tijd, eerst met de eieren en nu met ons vlees, dat moet wel voldoende zijn om de positie van de topman in vraag te stellen."

Bron: vrtnws.be