SP.A-voorzitter Rousseau: "Samenstelling regering interesseert me al maanden niet meer, laten we starten met formatie"

3 september 2020
© Radio 1
SP.A-voorzitter Conner Rousseau roept CD&V op om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om een regering te vormen met liberalen, socialisten en groenen. Zelf wil de SP.A voluit voor die coalitie gaan, ook al werkte ze enkele weken geleden nog mee aan een paars-gele coalitie met de N-VA. "De samenstelling van de regering interesseert me al maanden niet meer, wel waarin ze investeert", zei Rousseau in 'De Ochtend'.

Voor Conner Rousseau is het time to act. "Dat is mijn duidelijke oproep voor vandaag: laten we starten. De mensen zijn het beu, ik ben het beu en we zijn in de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog. We moeten echt de handen uit de mouw steken en meneer Lachaert (Open VLD-voorzitter, red.) weet wat er nodig is om te kunnen starten en wat er nog aan duidelijkheden moeten komen in die tekst. Dus laat ons dat gewoon doen."

De SP.A is met andere woorden klaar om te onderhandelen: "Alle kaarten liggen klaar, leg ze op tafel en vorm die puzzel." Dat partijen op voorhand nooit op alles 100 procent garanties krijgen, verwijzend naar de eisen van CD&V, vindt hij meer dan normaal. Maar de SP.A-voorzitter komt CD&V alleszins tegemoet: "Voor ons is dat ethische nu geen prioriteit. Die gezondheidszorg, jobs redden en de economie van de toekomst vorm geven, dat is een prioriteit. Dus ik denk dat iedereen wat water in de wijn moet doen, maar er moet wel nog altijd wijn zijn en die moet te drinken zijn."

(lees verder onder de foto)

Conner Rousseau
Conner Rousseau

Enkele weken geleden ging de SP.A nog voluit voor een paars-gele coalitie (met socialisten, liberalen, N-VA en CD&V), nu trekt hij voluit de kaart van een coalitie van liberalen, socialisten, groenen en CD&V. Een ommezwaai, maar, zo zegt Rousseau, "de samenstelling van de regering interesseert me al maanden niet meer. Wat mij interessert, is een regering die investeert in gezondheidszorg, in lonen en pensioenen, in veiligheid en klimaat, maar ook werk maakt van eerlijke fiscaliteit."

Bekijk het integrale gesprek met Conner Rousseau:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: