"SP.A zal in 2018 zelfs beter scoren in de steden"

12 september 2016
De Hasseltse soap heeft de SP.A geen deugd gedaan, en hier en daar wordt al een rood bloedbad voorspeld bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Maar de Gentse burgemeester Daniël Termont ziet het anders: "We zullen er lang voor de verkiezingen weer staan en we zullen zelfs een betere uitslag halen in de steden."

In het licht van de gemeenteraadsverkiezingen zal de druk alleen maar toenemen. Het is maar de vraag of ze Hasselt in 2018 weer zullen kunnen overnemen. In Brugge is de marge ook beperkt. In Antwerpen staat de grote uitdager van Bart De Wever (N-VA) nog niet meteen klaar. En in Leuven en Gent houden twee populaire burgemeester ermee op. Zullen hun opvolgers de sjerp kunnen behouden?

Hier en daar wordt al een rode nederlaag voorspeld in de steden, maar de Gentse burgemeester Daniël Termont ziet het anders. "Elke partij zal wel eens een discussie en een intern probleem hebben. Ik ben ervan overtuigd dat we er lang voor de gemeenteraadsverkiezingen weer zullen staan", zei hij in "De Ochtend".

Meer nog: "De SP.A zal haar positie niet alleen handhaven, we zullen ook nog een betere uitslag halen in de steden", klinkt het optimistisch.

Over nota N-VA: "Geen paniekacties ondernemen"

Gevraagd naar het nieuwe veiligheidsplan van de N-VA, wijst Termont er op dat er vooral op federaal vlak dringend het een en ander moet gebeuren. "De N-VA, die de sleutelposities in handen heeft, moet het maar eens doen, de minister moet het maar doen", hij. "Waarom voert men de aanhouding tot 48 uur niet uit, zoals in het parlement beslist is?"

Mensen oppakken zonder voorafgaande gerechtelijke controle, kan niet: "Ik denk dat we onze rechtsstaat moeten beschermen tegen dergelijke vormen van brutaliteit." Termont wijst er ook op dat hij als burgemeester het "burgerlijke hoofd van de politie en niet het gerechtelijke hoofd" is. "We moeten de rechtsstaat absoluut beschermen en geen paniekacties ondernemen."

Bron © deredactie.be

Radio 1 Select