SpaceX wil volgend jaar ruimtetoeristen naar de maan brengen

28 februari 2017
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaans-Zuid-Afrikaanse ondernemer Elon Musk, gaat eind volgend jaar twee astronauten rond de maan laten draaien. Volgens het bedrijf hebben de twee kandidaten daarvoor al een flink voorschot gestort. SpaceX wil daartoe de nieuw ontwikkelde ruimtecabine Dragon gebruiken.

Elon Musk (foto in tekst), die ook topman van het autoconcern Tesla is, maakte vanavond het nieuws zelf bekend. "Wij zijn zeer blij dat we benaderd zijn door twee personen die eind volgend jaar een vlucht naar de maan willen maken", zei hij.

Musk zei er niet bij wie die twee kandidaat-astronauten zijn, maar het gaat wel om een ernstig project en de twee hebben al een groot voorschot gestort, aldus SpaceX.

SpaceX is één van die privébedrijven die voor rekening van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vrachtvluchten uitvoeren naar het internationale ruimtestation ISS. Het bedrijf heeft daartoe de cabine Dragon ("draak") ontwikkeld, die ook gebruikt kan worden om astronauten te vervoeren.

De Dragon lijkt overigens een moderne versie van de Apollo-cabine, waarmee de NASA in de jaren 60 en 70 naar de maan vloog. Het zou echter niet de bedoeling zijn dat de astronauten van SpaceX op de maan landen, ze zouden er wel rondjes rond draaien vooraleer terug te keren naar de aarde.

Als het project echt van start gaat, is het een primeur. Het zou de eerste keer zijn dat een privébedrijf een bemande ruimtevlucht uitvoert naar een ander hemellichaam. Midden volgend jaar zou SpaceX overigens astronauten via de Dragon-cabine naar het ISS brengen.