Spanjaarden volgen het IJslands model

23 mei 2011

In Spanje is de socialistische partij van José Luis Rodríguez Zapatero zondag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zwaar afgestraft. Dat is niet meteen een verrassing, aangezien het land al enkele dagen met massale betogingen te maken had.

Aan onze redactionele eet- en vergadertafel deden de beelden van de 30.000 demonstranten op het Puerta del Sol - plein meteen denken aan de demonstraties in Caïro. In januari en februari van dit jaar vonden daar massale protesten tegen toenmalig president Moebarak plaats. Een Spaanssprekend redactielid merkte echter op dat de Spanjaarden die vergelijking zelf niet maken.

Niet dat het Spaanssprekend redactielid een vinger aan de Spaanse pols liggen heeft, hij vertaalde enkel de slogans die op het plein gezongen werden. Hij hoorde bijvoorbeeld de slogans " Spanje staat op, een nieuw Ijsland!" en "Ons model : Ijsland" passeren.

Met het Ijslands model wordt voornamelijk naar Hördur Torfason gewezen. Hij zorgde er met een gitaar en microfoon voor dat steeds meer mensen hun ongenoegen tegen de regering konden uiten. Uiteindelijk was deze beweging ("De stem van het volk") zo groot dat de regering niet anders kon dan aftreden.

Lees en beluister ook