S̶p̶a̶n̶j̶e Baskenland is dé culinaire hemel

2 juni 2015

Er staan geen Belgische restaurants meer in de gastronomische top 50 van de wereld. Althans niet volgens de lijst van het gezaghebbende Britse tijdschrift Restaurant die gebaseerd is op het oordeel van internationale chefs, restaurateurs, fijnproevers en restaurantcritici.

Het Catalaanse restaurant El Celler de Can Roca voert net zoals twee jaar geleden ‘The World's 50 Best Restaurants' aan. In de top 20 vinden we nog vier Spaanse restaurants: Mugaritz (6), Asador Etxebarri (13), Arzak (17) en Azurmendi (19). Bij nader inzien liggen die allemaal in Baskenland.

Viér Baskische restaurants in de top 20? Dat zijn er meer dan Franse en Italiaanse ... sàmen!

Dat kan toch geen toeval zijn? Wat maakt de Baskische keuken zo uitzonderlijk? Verschilt die heel erg van de Spaanse?

(Het plaatje haalden we van de site van Asador Etxebarri)