Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Spanje bindt de strijd aan tegen overdaad aan García, González, Fernández en Rodríguez

di 20 jun. - 2:17

In Spanje treden eind deze maand nieuwe regels in werking waardoor kinderen niet langer automatisch de familienaam van de vader als (eerste) familienaam krijgen. Op die manier moet de familienaam van de moeder meer kansen krijgen én kan de variatie in familienamen toenemen.
Spanje bindt de strijd aan tegen overdaad aan García, González, Fernández en Rodríguez

García, González, Fernández, Rodríguez, López, Martínez, Sánchez, Pérez en Gómez: bijna 40 procent van alle Spanjaarden heeft 1 van deze namen als onderdeel van hun familienaam. Nieuwe regels die op 30 juni in werking treden, moeten met deze "bloedarmoede" komaf maken en tegelijk tot meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen leiden.

"Spanjaarden hebben 2 familienamen: de eerste naam van de vader en de eerste naam van de moeder", legt correspondent Sven Tuytens in Madrid uit in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Tot 2000 kwam de naam van de vader sowieso eerst. Toen veranderde de wet en sindsdien kan ook de naam van de moeder eerst komen."

Dat laatste kan echter enkel als de beide ouders daarmee akkoord gaan. Bij onenigheid krijgt het kind alsnog automatisch de naam van de vader als eerste familienaam. "Specialisten in burgerrecht en familierecht hebben geoordeeld dat dit niet eerlijk is voor vrouwen", zegt Tuytens.

Daarom veranderen de regels. Concreet moeten ouders vanaf 30 juni expliciet aangeven welke naam hun kind als eerste familienaam krijgt. Ook bij twist verandert een en ander. "In dat geval krijgt het kind niet langer automatisch de naam van de vader als eerste familienaam, maar is het de burgerlijke stand die de knoop doorhakt en zelf de volgorde mag bepalen."

"Traditionele Spanjaarden vinden het belachelijk dat de wet hierin tussenkomt. Vrouwenbewegingen vinden het dan weer een goede zaak. Voor hen maakt het deel uit van de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Voor progressief Spanje is dit een goede maatregel." Daarnaast kunnen de nieuwe regels tot meer variatie in familienamen leiden.

Wist je dat?

In Spanje bestaan ook heel wat Vlaamse familienamen. Het gaat om afstammelingen van Vlaamse handelaars die in de 16e eeuw keizer Karel vanuit Gent naar Spanje zijn gevolgd om handel te drijven met de Spaanse kolonies. "Op de Canarische eilanden woont zo een bekende familie Van de Walle Sotomayor die in de bloementeelt actief is", zegt Tuytens. "Ook namen als Stuyck en Verstrynge doen nog steeds de ronde, al spreken Spanjaarden ze anders uit."

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet