Spanje dieper in de schuld dan gedacht?

20 mei 2011

De media focussen vandaag vooral op het Spaanse equivalent van de Arabische Lente. De aard en de redenen van het protest zijn zeker vergelijkbaar, tot op zekere hoogte. In den beginne bezetten jonge werklozen en studenten een plein. Later volgen meerdere steden en pleinen, en kamperen ook ouderen en gezinnen met kinderen mee.

In de Arabische wereld gaat het om werk en democratie, in Spanje wordt vooral geprotesteert tegen de manier waarop de regering Zapatero de crisis aanpakt.

Een crisis die nog een stuk dieper zou zijn dan algemeen wordt aangenomen. De Wall Street Journal schrijft dat na de lokale verkiezingen van zondag mogelijk een aantal lijken uit de regionale kasten zullen vallen. Nadat de sociaal-democraten in november vorig jaar in Catalonië werden weggestemd, bleek namelijk dat de werkelijke schuld van de regio twee keer groter was dan de officiële cijfers.
zou kunnen inhouden.

De WSJ beweert ook dat lokale Spaanse overheden bedrijven dwingen om zaken te doen buiten de officiele boekhouding. Officieel mogen de regio's 2,4 % van hun budget uit leningen halen, maar het reële bedrag zou veel hoger liggen. En de schuld dus ook.