Spanje kleurt rood vanaf vrijdagmiddag, met uitzondering van Tenerife

3 september 2020
© Oscar Del Pozo /AFP
Vanaf vrijdag 4 september om 16 uur zal Buitenlandse Zaken heel Spanje met uitzondering van Tenerife als rode zone beschouwen. "Op 24 uur zijn er in heel Spanje meer dan 8500 nieuwe besmettingen, en 42 dodelijke slachtoffers" zegt correspondent Sven Tuytens in 'De Ochtend'.

Iedereen die na vrijdag terugkeert uit Spanje moet verplicht een coronatest afleggen en twee weken in quarantaine gaan. De reden is het stijgende aantal besmettingen in Spanje.

Alle toeristische en andere niet-essentiële verplaatsingen naar Spanje zullen dan dus verboden zijn. Verschillende Spaanse autonome regio's en provincies waren reeds rood ingekleurd, vrijdagavond volgt dus de rest van het land.

"Op 24 uur zijn er in Spanje meer dan 8500 nieuwe besmettingen, en 42 dodelijke slachtoffers" zegt correspondent Sven Tuytens in 'De Ochtend'. Mensen hebben het gevoel dat de opmars van het virus voorbij is, geeft hij als mogelijke verklaring: “Het heeft misschien te maken met die 100 dagen bijzonder strenge lockdown. Het einde van die lockdown was op 21 juni, eigenlijk het begin van de grote vakantie, en dat heeft zo’n beetje het signaal gegeven aan de Spanjaarden van: 'het is voorbij'. Mensen zijn dan enorm beginnen rondreizen in eigen land, hadden heel veel sociale contacten, en veel jongeren hebben het gevoel gekregen dat het voorbij is en dat ze minder bang moeten zijn. De beelden van overvolle ziekenhuizen die het niet meer aankunnen, zijn ook verdwenen.”

"Veel mensen houden hun hart vast"

Afstand houden en maskers dragen moet nog steeds in Spanje. Maar volgens Tuytens worden die regels minder streng opgevolgd, en is er minder controle. “De grootste zorg is dat het schooljaar nog steeds niet begonnen is. Veel mensen houden hun hart vast.”

Beluister het gesprek met correspondent Sven Tuytens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: