Spanje sluit afgezette Catalaanse regeringsleden op

3 november 2017
Duizenden mensen zijn op verschillende plaatsen in Catalonië op straat gekomen om te protesteren tegen de opsluiting van de afgezette Catalaanse ministers, meldt La Vanguardia.

Donderdag werden acht voormalige Catalaanse ministers door het Spaanse gerecht in voorlopige hechtenis geplaatst. In Tarragona, een havenstad op honderd kilometer van Barcelona, kwamen bijna 5.000 mensen bijeen om de vrijlating van de ministers en viceminister-president Oriol Junqueras te eisen. In Lerida, 170 km ten westen van de Catalaanse hoofdstad, vroegen zo'n 3.000 mensen hetzelfde.

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont eiste donderdag vanuit Brussel de vrijlating van de acht voormalige Catalaanse ministers. "Als minister-president van de legitieme regering van Catalonië eis ik de vrijlating van de ministers en de viceminister-president", zei hij in een toespraak die werd uitgezonden op de Catalaanse regionale televisie.

Het Spaanse gerecht heeft een Europees aanhoudingsmandaat uitgeschreven tegen Carles Puigdemont en vier van zijn ministers die ook in België zijn. Het aanhoudingsbevel tegen Puigdemont en de anderen wordt nu na vertaling overgemaakt aan het Belgische federale parket, waarna een onderzoeksrechter moet beslissen of ze in voorlopige hechtenis worden geplaatst.

De rechter kan het aanhoudingsbevel ook afwijzen, of de Catalanen vrij laten onder voorwaarden. De correctionele raadkamer beslist daarna over de geldigheid van het verzoek.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is "geschokt". Hij roept de Europese Unie op actie te ondernemen.

Meer op vrtnws.be