Spanning en controverse rond vierde El Clásico

3 mei 2011

Het voetbalgekke Spanje krijgt vandaag de vierde "El Clásico" op 18 dagen voorgeschoteld. Voor de voetballeken onder ons : tijdens de "El Clásico" nemen aartsrivalen FC Barcelona en Real Madrid het tegen elkaar op.

De eerste ontmoeting (voor de competitie) eindigde op 1-1. De Spaanse bekerfinale werd door Real Madrid met 1-0 gewonnen en vorige week ging Barcelona in de heenwedstrijd van de halve finale in de Champions League met een 0-2 overwinning aan de haal.

Dat de koorts rond de laatste voetbaltopper hoog aan het oplopen is, werd deze week gekenmerkt door scheldpartijen over en weer. Na de match van vorige week stak de Madrileense coach José Mourinho zijn kritiek op Barcelona en de scheidsrechter niet onder stoelen of banken. "De schande van Bernabeu", zo sprak hij op de persconferentie na de match. Vooral de - volgens hem onterechte - rode kaart van verdediger Pepe zat hem diep. (Oordeel vooral zelf.)

Dit weekend werd er door Real Madrid een tandje bijgestoken. Er werd een filmpje gepubliceerd waaruit moest blijken dat de Barcelonezen "jankende baby's" zijn. Dat werd door Barcelona prompt met een eigen filmpje gepareerd : daarin werden de vuile fouten van Real Madrid netjes op een rij gezet.

Ook de scherpe woorden werden niet gespaard. Barcelona diende bij de Europese voetbalbond (UEFA) een klacht in tegen Mourinho, voor de onsportieve uitlatingen na de vorige match. José Mourinho reageerde daarop met de vraag aan UEFA om een onderzoek in te stellen naar het onsportieve gedrag van zes Barcelonaspelers. De UEFA heeft beide klachten al geseponeerd. Wat wel overblijft is de schorsing van José Mourinho. Hij werd vorige week naar de tribune verwezen, en zal vanavond niet op de bank mogen zitten.

Het laat zich raden dat de match vanavond bijzonder felbevochten wordt. Landgenoot en scheidsrechter Frank De Bleeckere zal zijn beste beentje moeten voorzetten om alles in goede banen te leiden. Hoewel, volgens Real Madrid is hij niet helemaal onpartijdig. Ze verwijzen daarbij - weer in een filmpje - naar de match tussen Barcelona en Inter Milaan vorig jaar. Daarin gaf De Bleeckere Sergio Motta een rode kaart wegens een vermeende elleboogstoot aan Sergio Busquets. Volgens Mourinho - toen coach van Inter Milaan - voldoende reden om aan te nemen dat onze landgenoot fan is van Barcelona.

Lees en beluister ook :