Spanning in Marokko in aanloop naar verboden betoging

20 juli 2017
Vandaag zou in de Noord-Marokkaanse stad al-Hoceima een grote protestbetoging worden gehouden. Daaraan zouden ook mensen met Marokkaanse roots uit België en Nederland deelnemen. De betoging is verboden en de overheid probeert sociale media aan banden te leggen.

Al-Hoceima is het centrum van de lokale protestbeweging in het Rifgebergte in het noorden van Marokko. De lokale bevolking -overwegend Berbers- voelt zich achteruitgesteld en eist dat er meer geïnvesteerd wordt in onder meer onderwijs, ziekenhuizen en infrastructuur. 

De lokale protestgroep al-Hirak ("Beweging") heeft voor vanmiddag een grote protestbetoging anagekondigd, maar die is door de lokale overheid verboden. Volgens getuigen ter plaatse is er veel politie op straat, maar telefoon- en internetverbindingen zijn niet gestoord, zoals sommigen gevreesd hadden. 

Aan de betoging zouden ook mensen uit België en andere Europese landen met een Marokkaanse afkomst deelnemen. Veel van die mensen zijn nu bij familieleden in Marokko met vakantie en hebben sympathie voor het protest. De voorbije maanden is er overigens in Europese steden en ook in Brussel, Antwerpen en Gent betoogd uit sympathie met het protest. 

Lokaal protest dijt ook naar elders uit

Het protest komt dus vooral tegen de achteruitstelling van de Rif in het noorden van Marokko. Die streek was voor de onafhankelijkheid ook het brandpunt van gewapend verzet tegen de Franse en Spaanse koloniale troepen. De lokale bevolking verwijt de regering in Rabat echter dat er na de onafhankelijkheid ook niet veel verbeterd is. 

De voorbije maanden heeft de protestbeweging zich uitgebreid naar andere gebieden in Marokko. Veel mensen daar kunnen zich ook vinden in de kritiek van de Rif op achteruitstelling, machtsmisbruik, corruptie en repressie. Ook in andere steden is er de voorbije maanden betoogd.

De overheid regeert warm en koud op het protest. Tot nu toe is er geen sprake van brutale onderdrukking, maar evenmin van veel begrip of concessies. Veel leiders van de protestbeweging zijn opgepakt, onder hen topman Nasser Zafzafi. Dat heeft echter tot nog meer protest geleid. 

De protestgolf brak uit nadat een visverkoper geplet werd in een vuilniswagen toen hij poogde om zijn vis die door de politie was in beslag genomen, terug te krijgen. Dat doet denken aan het begin van de Arabische Lente in Tunesië. Net daarom zijn sommige Marokkanen echter beducht voor een uit de hand lopen van het protest. Zij vrezen dan weer voor chaos zoals in Syrië en Libië.

Meer op deredactie.be