Sperma bevat informatie over gewicht van de man

6 december 2015
Kinderen van zwaarlijvige vaders lopen meer kans om zelf ook zwaarlijvig te worden. Nogal wiedes, zal u zeggen. Obesitas zit deels in de genen, en als vader teveel calorieën naar binnen werkt en weinig beweegt, is de kans groot dat de kinderen daar een voorbeeld aan nemen.
 
Klopt. Maar uit Deens onderzoek is gebleken dat de zaadcellen van mannen voor en na een maagverkleining aanzienlijke veranderingen in het DNA vertonen. 
 
Let wel, niét in de DNA-code, want die ligt vast. Het gaat om verschillen in het epignoom, omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie. Veranderingen die bepaalde genen aan of uit zetten, zeg maar. De Deense wetenschappers vonden onder meer epigenetische veranderingen bij genen die betrokken zijn bij de regeling van de eetlust.
 
Dat voeding erfelijke veranderingen kan teweeg brengen is al eerder gebleken. Nederlands onderzoek uit 2008 toonde dat genetische informatie van mensen waarvan de moeder in de Hongerwinter ('44 - '45) zwanger was, duidelijk verschilde van dat van hun broers en zussen die eerder of later zijn geboren.
 
Maar als een maagverkleining werkelijk epigenetische veranderingen tot in de zaadcel veroorzaakt, is dat een bevinding van formaat. Dat zou betekenen dat niet alleen vrouwen die zwanger willen worden best op hun voeding en gezondheid letten. Ook vaders-in-spe kunnen door hun levensstijl de epigenetische eigenschappen van hun zaad positief beïnvloeden.