Spin maakt superweb na contact met grafeen of koolstofnanobuisjes

8 mei 2015

Herinnert u zich dat prof. dr. André Geim in 2010 de Nobelprijs natuurkunde kreeg voor "baanbrekende experimenten met betrekking tot het tweedimensionale materiaal grafeen"?

Grafeen is niet alleen extreem licht en dun, maar ook 200 keer sterker dan staal en zeer goed geleidend. Dat maakt het materiaal bijzonder geschikt voor allerlei hoogtechnologische en medische toepassingen.

Nu zijn Italiaanse wetenschappers erin geslaagd om trilspinnen (Pholcidae) supersterke webben te laten weven die doordrenkt zijn met grafeen en koolstofnanobuisjes (opgerold grafeen).

Niet door die webben, maar de spínnen met water en grafeen of koolstofnanobuisjes te besproeien. En spinrag is dan weer een van de wonderbaarlijkste organisch materialen.Verhoudingsgewijs drie keer taaier dan kevlar en vijf maal sterker dan staal maar veel elastischer.

Het lukte niet met alle trilspinnen, sommigen gingen dood of maakten flepse webben. Maar de strafste webben waren 3,5 keer zo sterk als het sterkste natuurlijke spinzijde, dat door de reuzenwielweb-spin (Nephila maculata) wordt gemaakt.

Gebeurt het wel vaker dat spinnen anorganisch materiaal incorporeren en aan hun spinzijde toevoegen?