Spinvis - Trein Vuur Dageraad

24 april 2017
Trein Vuur Dageraad. Het toeval bracht drie woorden samen in het hoofd van Erik De Jong en een langzaam proces deed een en ander groeien tot een pracht van een plaat.

De plaat begint met 38 seconden Spinvis en een gitaar, opgenomen met een telefoon. Je hoort al een paar woorden van wat later het nummer 'Trein Vuur Dageraad' zou worden. Daarmee is de toon en het thema gezet.

De trein staat voor de reis in de tijd, in je leven, het ouder worden. Het vuur is dan weer het energie, de passie en het gevaar, terwijl de dageraad de hoop is, omdat er altijd een nieuwe dag zal zijn. Alle nummers zijn in één of meer categorieën te plaatsen, maar staan ook op zichzelf. 

Zo bezingt Artis (verwijzend naar de Artis Zoo in Amsterdam) het verhaal van 2 mensen, die elkaar op die plek om de 7 jaar ontmoeten, om te vragen aan elkaar wat er nu veranderd is, en wat hetzelfde bleef. Diezelfde thematiek komt ook terug in Wat blijftMaar ook actuele thema's zoals Europa komen aan bod, in het titelnummer Trein Vuur Dageraad en in Tienduizend zwaluwen komen we terecht in een oorlogssituatie. 

Allemaal verschillende verhalen, maar allemaal maak je ze zelf in je hoofd af. Zo gaat dat bij Spinvis, die geeft niet alles prijs en is niet letterlijk. Dat doet hij opnieuw prachtig op zijn nieuwe, zonder dat dat ooit gaat vervelen. Hetzelfde geldt voor de muziek. Ogen toe, luisteren en fantaseren maar. 

Wonderland sprak ook met Erik De Jong, dat kan je op de pagina van Wonderland beluisteren