Spiraallicht

6 juni 2020
"Hoe zit het, Vincent, met die onzichtbaarheidsmantel die jij aan het uitvinden was", vroeg Erik, de redacteur van Interne Keuken aan Vincent Ginis.

Vincent Ginis heeft al een paar keer aan de Interne Keukentafel gezeten. De laatste keer had hij verteld dat hij aan een Harry Potteriaanse onzichtbaarheidsmantel aan het werken was. 

Dat hij er Harry Potter bij haalde, was een didactische truuk om in gewonemensentaal iets te kunnen vertellen over de meest ingewikkelde fysica. Vincent Ginis is fotonicus, lichttheoreticus. Je kan iets onzichtbaar maken door het licht er in een bocht omheen te leiden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daarmee is in één zin dat gesprek van een half uur van de vorige keer samengevat.

En, hoe zit het met dat onderzoek, Vincent, wilden we dus weten. Blijkt dat Vincent Ginis - samen met enkele collega's van andere universiteiten - ondertussen een laserlamp heeft gebouwd waaruit een spiraalvormige lichtstraal komt. Licht dat niet rechtdoor gaat, maar om een as tolt.

Kan niet.

Kan dus wel.

Zaterdag zit Vincent Ginis daarover aan de Interne Keukentafel. We beseffen dat we de fysica achter dat spiraallicht niet zullen begrijpen. Maar dat zal ons er niet van weerhouden om er een half uur radio over te maken.

Beluister het volledige gesprek: