Spoedarts: "Het devies zou moeten zijn: 'Ga terug naar uw kot'"

24 juli 2020
De Antwerpse huisartsen hebben opgeroepen aan alle Antwerpenaren om vrijwillig in lockdown te gaan. De vereniging van spoedartsen steunt die oproep. Jan Stroobants, hoofd spoedgevallen bij Algemeen Ziekenhuis ZNA Middelheim, wil dat iedereen verder gaat dan wat de Veiligheidsraad besliste gisteren.

"De toestand is ernstig in Antwerpen. Er zijn heel veel besmettingen. Iedereen zou verder moeten gaan dan wat de Veiligheidsraad aanbeveelt. Het devies zou moeten zijn: "Ga terug naar uw kot". Als we een scenario willen vermijden als bij de eerste golf, moeten we nu ingrijpen", zei Stroobants in "De wereld vandaag".

"Mensen testen nu meer en meer positief, vooral jongeren. Zij gaan straks in contact komen met ouderen en kwetsbaren. Die mensen zullen de komende weken opgenomen moeten worden en dan zijn we terug naar af."

Stroobants vreest ook voor de paraatheid van het zorgpersoneel. "Veel zorgverleners zijn nog aan het bekomen van de eerste golf. Als het moet, moet het, maar ik hoop dat iedereen voldoende veerkracht heeft om dit te kunnen doorstaan. Dus asjeblieft, hou niet alleen met uzelf en ouderen rekening. Denk ook een beetje aan ons, wij moeten er ook door", besluit Stroobants.

Luister naar Jan Stroobants, hoofd spoedgevallen bij het Algemeen Ziekenhuis ZNA Middelheim:

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Radio 1 Select