Spoedarts Jan Stroobants: "Mensen zouden zelf moeten kunnen kiezen wanneer ze gevaccineerd worden"

2 juni 2021
Volgens spoedarts Jan Stroobants (ZNA Middelheim) zouden mensen moeten kunnen kiezen wanneer ze hun vaccin krijgen, en moeten we de leeftijdsgrenzen laten vallen. "We moeten een situatie vermijden waarin tijdslots leeg blijven terwijl mensen wachten op hun vaccin." Volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, is het nu niet meer het moment om het hele systeem om te gooien.

Het advies van de overheid is duidelijk: plan je vakantie in functie van je vaccinatie. Volgens Jan Stroobants, Spoedarts in ZNA Middelheim en coördinator van het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen, gooien we de vaccinatiestrategie best nog om. Hij stelt voor dat mensen niet langer op leeftijd worden uitgenodigd, maar ze tijdens de vakantiemaanden zelf moeten kunnen kiezen wanneer ze hun vaccin krijgen.

"We zitten nu in de tweede fase van de vaccinatie", zegt Stroobants in 'De Wereld Vandaag'. "De mensen die nu aan de beurt zijn, lopen minder risico. Leeftijd speelt dus niet zo'n grote rol. In het begin van de vaccinatie was de trage levering een spelbreker. Nu zouden de reisplannen wel eens een grotere impact kunnen hebben dan verwacht. Ik vrees dat de gemiddelde Vlaming zijn vakantie niet zal aanpassen aan zijn vaccinatie."

Door mensen zelf te laten kiezen wanneer ze deze zomer gevaccineerd worden en de leeftijdsgrenzen te laten vallen, vermijden we een situatie waarin veel tijdslots leeg blijven ondanks het feit dat veel mensen zitten te wachten op hun vaccin

"Dat geeft gezinnen trouwens ook de mogelijkheid om gemakkelijker samen op vakantie te gaan.", zegt Stroobants.

Volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, is deze strategie organisatorisch moeilijk en dreigen sommige mensen uit de boot te vallen. "Er moet een juist aantal vaccins zijn voor het aantal ingeschreven mensen", zegt Moonens. "Daarnaast zijn de vaccinatiecentra toe aan hun drukste en zwaarste weken. De voorbije maanden zijn er nog nooit zoveel vaccins gezet. Het is nu niet het moment om het hele systeem om te gooien."

Stroobants begrijpt die bezorgdheid, maar volgens hem moet je de voordelen afwegen tegen de nadelen. "Het is medisch niet aangewezen om de groepsimmuniteit uit te stellen. Vorige week hebben we bijna 9.500 uitnodigingen moeten versturen om 3500 gaten in te vullen. Dat zal beter opgevuld worden door mensen die bereid zijn te komen, en dat kan evengoed in jongere leeftijdklassen."

"Daarnaast zijn de mensen in de vaccinatiecentra nu heel gemotiveerd om mensen te helpen", zegt Stroobants. "Maar als die medewerkers moeten draaien met hun vingers omdat mensen niet komen opdagen, dan werkt dat niet motiverend. Ik denk ook dat deze strategie technisch eenvoudiger zal zijn omdat er geen indexering op leeftijd is. Massale ticketverkopen voor bijvoorbeeld Tomorrowland lukken ook. "

Verder vreest Moonens dat bij een open systeem bepaalde mensen uit de boot zullen vallen. "Als het systeem wordt opengegooid, zal er een rush zijn op de vaccinatieslots. Mensen die digitaal minder mee zijn, en moeilijker te bereiken zijn door de overheid, zullen daar de dupe van zijn. Zij kunnen misschien ontmoedigd worden en mogelijk afhaken."

"Dat is nu ook al het geval", reageert Stroobants. "In Antwerpen en Gent moeten mensen sowieso digitaal boeken - zij kunnen zich laten bijstaan - dus dat verandert niks."

Luister naar het gesprek met Jan Stroobants in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: