Sportdokter Chris Goossens: “De verplaatsingen mogen geen enkel excuus vormen voor de Rode Duivels”

2 december 2017
Op het WK voetbal van volgend jaar in Rusland zitten de Rode Duivels in groep G. De slechtste groep volgens bondscoach Roberto Martinez vanwege de verre verplaatsingen die de Belgen moeten maken. “Twee uur vliegen van Moskou naar Sotsji is geen enkel probleem”, vindt sportdokter Chris Goossens.

De nationale ploeg heeft zijn thuisbasis in Moskou tijdens het WK in Rusland, maar speelt zijn groepswedstrijden in Sotsji en Kaliningrad, respectievelijk op 1600 en 1200 kilometer van Moskou. De Duivels moeten dus het vliegtuig op. Ook tussen die beide plaatsen zit nog eens 2.600 kilometer, van basiskamp wisselen haalt dus niet veel uit. "Toch mogen de verplaatsingen geen enkel excuus vormen", vindt sportdokter van KV Oostende Chris Goossens.

Dikke benen

Hoe belastend is het voor een voetballer om 2 uur te vliegen? “Wat we allemaal kennen is het syndroom van dikke benen”, legt Goossens uit. “Door de zwaartekracht zakt het vocht naar je benen omdat de luchtdruk in de cabine daalt. Het vocht drijft weg en je verdampt ook meer omdat de lucht er heel droog is. Je moet dus voldoende drinken.”

”Die dikke benen kunnen bovendien makkelijk voorkomen worden door af en toe te bewegen op het vliegtuig”, merkt Goossens op. ”De spelers kunnen ook steunkousen dragen, zich achteraf laten masseren of er bestaat ook zoiets als lymfedrainage.”

Leren uit het verleden

Op het WK in Brazilië werd er nog gewerkt met brillen om de jetlags tegen te gaan. Dat is hier niet nodig volgens Goossens omdat er geen tijdsverschillen zijn en dus ook geen jetlags.
Meer dan twintig jaar geleden op het WK in de VS moest er ook gereisd worden, maar toen werd daar minder heisa rond gemaakt. ”Dat is waar”, herinnert Goossens zich. “Al is dat de Rode Duivels toen niet erg goed bevallen want we verloren tegen Saoedi-Arabië waardoor we geen groepswinnaar werden en Duitsland troffen in de volgende ronde.”