Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Sporteconoom: "Fout ligt bij het transfersysteem in het voetbal eerder dan bij de spelersmakelaars"

wo 10 okt. - 0:14

Sporteconoom Thomas Peeters van de Erasmus Universiteit Rotterdam hekelt het transfersysteem in het voetbal waarbij spelers "mensen zijn die verhandeld worden". Hij pleit voor onafhankelijke controle van spelersmakelaars in plaats van door de voetbalbonden en clubs zoals nu het geval is.
De slechte reputatie van spelersmakelaars is deels onterecht, vindt sporteconoom Thomas Peeters

In de extra uitzending van 'De Wereld Vandaag' legde Thomas Peeters de schuld voor de schandalen in het voetbal niet zo zeer bij de spelersmakelaars zoals Mogi Bayat. Die genieten een slechte reputatie als zouden ze de transfersommen fors opjagen en rare financiële constructies opzetten.

Toch is die slechte reputatie deels onterecht en zou volgens Peeters eerder moeten gekeken worden naar het hele transfersysteem waarin die makelaars werken. Het systeem van "in het in de portefeuille houden van waardevolle spelers" op zich is de oorzaak van problemen die tot oneerlijkheid en fraude kunnen leiden, zeker als de waarde van een speler plots kan veranderen als die bijvoorbeeld geselecteerd wordt voor de Rode Duivels.

Er is al controle op de makelaars, zegt Peeters, maar die ligt bij de Voetbalbond en bij de UEFA en daar maken de grote clubs de dienst uit. Anders dan andere werknemers kunnen spelers niet uit eigen wil van werkgever veranderen als ze dat wensen. Hij vergelijkt de situatie met die in de normale economie waar de werkgeversorganisatie VBO de vakbondsafgevaarden zou moeten aanduiden. De voetbalclubs verdedigen dat systeem en zeggen dat ze hun boekhouding enkel op orde kunnen houden door geld te verdienen aan transfers.

Of het nakijken van de boekhouding van de clubs door de politie veel gaat opleveren, daar heeft Thomas Peeters zijn twijfels over. Die boekhouding van bijvoorbeeld Anderlecht is nu al te raadplegen bij de Nationale Bank en is dus openbaar. Als er fraude gepleegd wordt, dan zal dat zeker niet de boekhouding die openbaar is, vermeld worden.

Beluister het interview met Thomas Peeters:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet