Geen aankoop uit liefde voor de club

20 december 2017
Marc Coucke koopt RSC Anderlecht. Maar hoe moet het dan verder met KV Oostende? En wordt hij zelf voorzitter? Ruth Joos vroeg het aan Sporteconoom Wim Lagae.

De verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht aan KV Oostende-voorzitter Marc Coucke sloeg iedereen met verstomming. Ook Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven, is verbaasd:

"Waarom koopt iemand een voetbalclub? Soms is dat om snel rendement te maken, of om op termijn winst maken. Maar Marc Coucke zag ik als een echte liefhebber. Toen het bij KV Oostende slecht ging, was sympathiek het hoe hij zelf de spionkop inkroop om de sfeer af te dwingen." Maar het is ook mogelijk dat Coucke ondertussen doorheeft dat er een rem zit op de groeimogelijkheden van KV Oostende: "Ondertussen ziet hij wel dat het 'hinterland' van KV Oostende erg klein is. Daarom misschien de keuze."

Wordt hij voorzitter?

Maar twee voetbalclubs bezitten in de Jupiler Pro League, dat kan niet. Zou Coucke dan zijn vrouw kunnen aanstellen als voorzitter, zoals Roland Duchatelet? (Duchatelet verkocht zijn aandelen in voetbalclub Sint-Truiden aan zijn vriendin toen hij zelf Standard kocht) Weinig waarschijnlijk volgens Lagae: "Dat is toch erg de grens aftasten. Als voorzitter moet je toch echt aanwezig zijn en kort op de bal spelen." Dat gaat niet als je 'de facto' op twee plaatsen voorzitter bent.

Coucke moet ook geen voorzitter worden, zegt Professor Lagae: "Neen, en misschien zal Coucke ook gewoon financierder blijken en wordt iemand anders voorzitter. Maar uit zijn tweets blijkt wel dat hij zelf voorzitter zal worden."

"Dit gaat over geld"

Volgens Lagae is deze aankoop er niet langer één uit liefde voor de club, zoals KV Oostende destijds: "De associatie Wouter Vandenhaute en vrienden van Anderlecht als mogelijke kopers zag ik wel goedkomen: die band was er. Maar Coucke heeft als voorzitter van KVO en als underdog toch echt tegen Anderlecht gestreden he." "Dit gaat over geld. Even geleden zag ik Marc Coucke nog als een uitzondering, maar dit gaat toch minder over clubliefde."