Sporten is gezond voor iedereen! Laat alle kinderen spelen!

21 november 2016
Sporten is gezond voor iedereen! Laat alle kinderen spelen!
Dominiek Van Laere merkt dat de winnaarsmentaliteit in veel jongerensportclubs al te vaak de bovenhand neemt. "Is het niet het allerbelangrijkste dat véél jongeren kunnen sporten in plaats van dat alleen de besten het veld op mogen?"
De minuut van Dominiek Van Laere (Hautekiet 21/11/2016)

Het weekend is achter de rug en er werd weer veel gesport. In heel Vlaanderen zijn er talloze wedstrijden gespeeld. Sommige ploegen hebben gewonnen, anderen hebben verloren. Er werden overwinningen gevierd en teleurstellingen geïncasseerd. Het is allemaal een deel van de sport, het hoort erbij. En we hebben weer genoten!

Of toch… sommigen hebben genoten. Elk weekend worden er ook veel kinderen aan de kant geschoven. Ze mogen niet meespelen, want ze zijn niet goed genoeg. Ze moeten op de bank zitten en mogen enkel toekijken hoe de anderen wel op het plein mogen staan. Ze worden van het plein gehaald als ze een fout maken.

Dit weekend werd mijn elfjarige dochter na vijf seconden van het plein gehaald, omdat ze haar eerste bal al onmiddellijk in het net sloeg. Toen ze haar traantjes probeerde te verbijten, werd ze toegesnauwd dat ze niet moest huilen, maar supporteren voor de anderen. Die anderen die wel mochten spelen, die altijd mogen spelen.

Sportclubs en coaches willen winnen! Mooi doel! Maar moet dat echt ten koste van het welzijn van de kinderen? Is meedoen dan niet meer belangrijker dan winnen? Ik maak me zorgen om de mentaliteit in de sportclubs. Jonge coaches zijn gedreven, tactisch en gefocust op winnen. De sterkste kinderen worden ingezet om het nobele doel te bereiken. Terwijl deze kinderen spelen, leren ze veel. De wedstrijd is de beste leerschool. De bankzittertjes krijgen deze leerkansen niet. Ze worden koudweg opzij gezet, ze tellen niet mee. Het gevoel waar zij mee naar huis gaan, daar ligt niemand wakker van. Dat zien we niet. Op de website van de sportclub staat alweer een winstcijfer, de ploeg schuift een plaatsje hoger in de ranking. Wie ligt er dan wakker van het leed en het verdriet van enkele kinderen?

Het is hoog tijd om hier iets aan te doen! Sport is fun! Iedereen moet kunnen spelen! Verliezen hoort erbij en moet gedragen worden door de hele ploeg! Ik roep graag alle sportclubs en coaches op om meer oog te hebben voor alle spelertjes. We moeten ze allemaal leren sporten, leren verliezen, leren aanvaarden. Elk kind is even belangrijk in de jeugdploeg! Pas als we dat beseffen, kunnen we echte winnaars worden.

Sporten is gezond voor iedereen! Laat alle kinderen spelen!

De minuut van Dominiek Van Laere (Hautekiet 21/11/2016)