Sporten met drie, werken op kantoor, en een mondmasker op bus of trein: dit verandert vandaag

4 mei 2020
© Yorick Jansens (Belga)
De coronamaatregelen worden een eerste keer versoepeld. Maar wat verandert er precies? VRT NWS lijstte het op.

1. Bedrijven gaan weer open

Niet-essentiële bedrijven mogen heropstarten, als ze alleen voor andere bedrijven werken en niet voor het grote publiek. Het gaat dan bijvoorbeeld om boekhoudbedrijven of communicatiebureaus. Het contact met klanten en leveranciers moet zoveel mogelijk vanop afstand gebeuren. En voor het personeel blijft telewerken aangeraden (niet langer verplicht). Als telewerken niet kan, moeten bedrijven zich houden aan de aanbevelingen in deze gids. Zo moet het personeel anderhalve meter afstand kunnen houden, of anders mondmaskers dragen.

Ook in de bouwsector kan er weer gewerkt worden, als de voorzorgsmaatregelen nageleefd kunnen worden. Dat kan ook voor verbouwingen in bewoonde huizen, benadrukte federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V): "Er zal op toegezien worden of er niks verkeerds gebeurt, maar ze kunnen weer aan de slag."

Cafés, restaurants, hotels en winkels blijven voorlopig dicht. Alleen stoffenwinkels mogen weer open: zij worden als essentieel beschouwd omdat ze stoffen en linten kunnen leveren voor mensen die zelf mondmaskers maken. Handelsreizigers van bedrijven mogen ook weer op pad, maar alleen om andere bedrijven te bezoeken, niet om deur aan deur te verkopen.

2. Meer kinderen mogen naar de crèche

Aangezien meer mensen buitenshuis zullen gaan werken, worden ook de regels voor de crèches en onthaalouders wat versoepeld. Koppels waarvan één iemand buitenshuis gaat werken, mogen hun baby's en peuters weer naar de opvang brengen. Tot nu toe mocht dat alleen voor mensen die in essentiële sectoren werken. Ook kinderen in een moeilijke of kwetsbare thuissituatie mogen naar de opvang. Daarbij horen ook kinderen van alleenstaande ouders, ook als die thuiswerken. Voor kinderen van ouders die allebei thuiswerken, verandert er niets.

Kind en Gezin vraagt ouders trouwens om een mondmasker te dragen als ze hun kinderen naar de crèche brengen of ze komen halen. Dat is geen wettelijke verplichting, maar de kans is groot dat veel crèches er wel naar vragen. "We raden mensen ook aan om hun kind geleidelijk te laten wennen aan de crèche", zegt Nele Wouters van Kind en Gezin. "De baby's en peuters hebben 2 maanden volop aandacht gekregen van hun ouders, waardoor de stap naar de opvang weer groot wordt. Dat kan een invloed hebben op hun slaapgedrag bijvoorbeeld. Als het lukt om een kind niet meteen een volledige week naar de crèche of onthaalouder te sturen, is dat zeker beter."

3. Met het mondmasker op het openbaar vervoer

Treinen, bussen, trams en metro's rijden weer volgens het normale schema. Om de afstandsregels te laten naleven, zullen de treinen met zoveel mogelijk wagons rijden. Ze zullen ook twee keer per dag ontsmet worden. Er wordt wel gevraagd om alleen het openbaar vervoer te gebruiken als u geen auto heeft, buiten de spitsuren én met een mondmasker op (of een goed alternatief, zoals een sjaal of bandana met een dichte structuur). Dat mondmasker moet iedereen vanaf 12 jaar dragen zodra ze het station binnenkomen of aan de halte gaan staan. Ook in Eurostar- en Thalystreinen is het mondmasker verplicht. De politie en de veiligheidsdiensten van de spoorwegen zullen daarop toezien.

Om dat mogelijk te maken, zullen de supermarkten vanaf vandaag chirurgische mondmaskers mogen verkopen. Ze zullen daar maar een kleine winstmarge voor aanrekenen, en die doorstorten aan het goede doel. Al is de kans groot dat veel supermarkten niet meteen een voorraad zullen hebben. De sector vraagt om zeker niet vanaf vandaag massaal mondmaskers te komen kopen. Het btw-tarief op mondmaskers en handgels daalt ook van 21 naar 6 procent. Vanaf maandag 11 mei zullen er bovendien mondmaskers en handgels te koop zijn in de automaten in de treinstations.

4. Meer mogelijkheden om te sporten

Vanaf vandaag is het toegelaten om met twee mensen af te spreken om in openlucht te sporten. Het moet wel altijd om dezelfde twee mensen gaan, en alleen sporten waarbij u voldoende afstand kunt houden. Zijn toegelaten: vissen, tennissen of paardrijden. Ook watersporten zoals kajakken, zeilen, (kite)surfen en waterskiën zijn toegestaan. Wandelen, lopen en fietsen waren al toegelaten. En overal worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo mag u alleen uw eigen tennisballen oprapen, niet die van uw tegenstander. "Over tennislessen was er wat onduidelijkheid", zegt Gijs Kooken van Tennis Vlaanderen. "We wilden eerst lessen met maximaal twee leerlingen toelaten, maar intussen hebben we de clubs opgeroepen om voorlopig geen lessen op te starten."

Om naar die sportactiviteit te gaan, mag u ook weer de auto nemen. U mag dus naar uw vaste tennisclub, vis- of watersportvijver rijden, zolang het om een beperkte verplaatsing gaat. Naar zee rijden om te surfen is dus niet toegestaan. Motorrijden wordt weer toegestaan, in het gezelschap van maximaal 2 andere motards. Het moet gaan om een rondrit, zonder onderweg bezoekjes te brengen.

5. Opnieuw op afspraak naar het ziekenhuis

Ziekenhuizen kunnen stap voor stap weer niet-dringende raadplegingen toelaten, bijvoorbeeld bij de oogarts, kinderarts of radioloog. Alle afspraken die waren afgezegd door de coronacrisis kunnen dus geleidelijk aan weer doorgaan. Ook in de ziekenhuizen gelden uiteraard veiligheidsmaatregelen.

De vijf veiligheidsmaatregelen blijven gelden

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken benadrukt wel dat de vijf belangrijkste voorzorgsmaatregelen nog altijd van kracht blijven:

  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Was vaak je handen
  • Hou anderhalve meter afstand van andere mensen
  • Kom zo weinig mogelijk samen met anderen
  • Bedek je neus en mond met een mondmasker of een goed alternatief, als je op een openbare plaats ben


Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: