Amateursporters vragen in open brief om meer mogelijkheden aan Overlegcomité

9 mei 2021
© Unsplash
"Zet sport niet langer op de reservebank", dat is de titel van een open brief in de krant De Zondag van de Vlaamse Sportfederatie en 58 sportfederaties. De brief is gericht aan de corona-experts en het Overlegcomité, dat volgende dinsdag samenkomt. "Wij willen tonen dat amateursporters snakken naar een georganiseerde vorm van sportbeleving en dat ze op een verantwoorde manier hun sport kunnen blijven beoefenen," zegt Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie.

"We vragen in eerste instantie om mogelijkheden te creëren voor outdoor sporten, zowel in competitie- als in trainingsverband, en dat voor alle leeftijden. En daarnaast willen wij dat er gewerkt wordt aan een plan om indoor sporten gefaseerd en verantwoord weer op te starten." Het is belangrijk om competitiesport op amateurniveau weer op te starten, zegt Umans. "Sommige mensen hebben meer motivatie als in georganiseerd verband is. Bovendien is het sociale aspect belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn."

Amateursporters snakken naar een georganiseerde vorm van sportbeleving en kunnen op een verantwoorde manier hun sport blijven beoefenen.

Dinsdag is het Overlegcomité, waar sport op de agenda zal staan. De sportfederaties willen voldoende tijd krijgen om alles goed te kunnen voorbereiden. "We hebben atleten die zich moeten inschrijven in competities, scheidsrechters die opgeroepen moeten worden... Het vraagt een hele voorbereiding voor we tot actie kunnen overgaan."

De coronacijfers dalen wel, maar zijn nog niet optimaal. "Sport kan een deel van de oplossing zijn", zegt Umans. "Als mensen zich door te sporten kunnen ontspannen, is er misschien meer discipline om op andere vlakken de maatregelen strikt te volgen."

Beluister het gesprek met Koen Umans in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'