Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Sportpsycholoog: "Dat oceaanzwemmer al 51 is, hoeft geen nadeel te zijn"

wo 6 jun. - 6:34

De Nederlandse sportpsycholoog Jan-Willem van der Graaff heeft in 'Nieuwe feiten' de poging van de Fransman Ben Lecomte om de Stille Oceaan over te zwemmen geanalyseerd. "Dat Ben Lecomte 51 jaar oud is, hoeft geen nadeel te zijn. Hij heeft van jongs af aan veel kilometers en heel veel trainingsuren gemaakt. Hij heeft dus een goede conditie en veel ervaring. Dat is een voordeel", aldus Van der Graaff.
De oceaanzwemmer

De Franse zwemmer Ben Lecomte is gisteren in Tokio begonnen aan zijn zwemtocht over de Stille Oceaan. Lecomte hoopt over een half jaar aan te komen in San Fransisco in de VS. Dat is een tocht van ongeveer 9.000 kilometer. Hij zal elke dag acht uur lang zwemmen.

De Nederlandse sportpsycholoog Jan-Willem van der Graaff denkt dat de recordpoging kan slagen. "Het Kanaal overzwemmen is al een flinke prestatie. Je moet je voorstellen dat het Kanaal ongeveer veertig kilometer breed is. Ik heb daar zelf tien en een half uur over gedaan. Dat is al een prestatie, maar deze meneer gaat dat zes maanden lang elke dag doen. Hij heeft eerder al de Atlantische Oceaan overzwommen. Twintig jaar geleden is dat gebeurd. Hij heeft ervaring, maar de overtocht van de Stille Oceaan is nog nooit gebeurd", aldus Van der Graaff in 'Nieuwe feiten'.

Mentaal is het wellicht zwaarder dan fysiek. Fysiek kan je trainen.

De 51-jarige leeftijd van Lecomte is volgens de sportpsycholoog geen struikelpunt. "Ben Lecomte is niet meer de jongste en dat kan een nadeel zijn. Aan de andere kant is dat ook groot voordeel. Hij heeft van jongs af aan al heel veel kilometers gemaakt en heel veel trainingsuren. Hij heeft een heel goede conditie en ervaring. Dat is een voordeel."

"Mentaal is het wellicht zwaarder dan fysiek. Fysiek kun je trainen. Hij gaat sowieso fysieke problemen krijgen als je een half jaar lang elke dag zwemt. Maar dat is iets waar je kan van herstellen. Mentaal is het andere koek. Het mentale geeft doorslag of je wel of niet doorgaat."

Per dag verbruikt hij ongeveer 8.000 kilocalorieën. Dat is gigantisch en dat moet je ook elke dag zien te eten.

Van der Graaff weet dat het belangrijk wordt om het lichaam warm te houden tijdens de marathonzwempartij. "Toen ik het Kanaal overgezwommen ben, was het water 16 graden. Tijdens de tocht over de Stille Oceaan zullen er gelijkaardige omstandigheden zijn. Een uur in 16 graden is al gevaarlijk voor normaal persoon. Als je er langer in ligt, dan moet je jezelf warm kunnen houden. Je kan te kampen hebben met de verkramping van je spieren en dan is het bijzonder moeilijk om jezelf ertoe te blijven zetten om arm voor arm de slagen te maken en het doel voor ogen te houden."

"Eten is heel belangrijk. Hij zal eten aangereikt krijgen vanuit een boot. Om het half uur zal hij snelle suikers eten. Dat is om het te onderhouden. Het wordt voor hem erg belangrijk om voor zijn start voldoende te eten. Per dag verbruik je ongeveer  8.000 kilocalorieën. Dat is gigantisch. Je moet dat ook zien te eten."

"Hij heeft zich goed voorbereid. Hij heeft een planning gemaakt met allerlei zaken waar hij wil aan gaan denken wanneer hij in het water ligt. Dat allemaal om zijn brein en geest aan de praat te houden, ook als afleiding van de fysieke pijnen die hij sowieso zal krijgen. Enkel als er echt een storm zal zijn, zal hij zijn recordpoging moeten afbreken", besluit Van der Graaff.

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet