Sportsector: "Het is geen verrassing, maar wel een ontgoocheling"

28 oktober 2020
© Thierry Roge (Belga)
De sportsector reageert ontgoocheld, maar begripvol op de nieuwe genomen maatregelen.

"We waren voorbereid. Er lagen verschillende scenario's op tafel. We hadden natuurlijk gehoopt om open te blijven want sport is ook belangrijk in een gezondheidscrisis zoals deze", zegt Michael Schouwaerts, algemeen directeur van Sportoase. "Het is geen verrassing, maar wel een ontgoocheling."

Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse sportfederatie, is vooral opgelucht dat er nog steeds ruimte is voor jongeren onder 12 jaar om aan sport te doen. "Sport is een belangrijke uitlaatklep waarin jongeren zich kunnen uitleven. In deze tijd is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor het mentale aspect. Sport kan daarbij helpen."

Maar de impact op sportclubs is groot. Dat gaat over verschillende facetten, klinkt het. Zo gaat het om een vrijwilligersengagement dat steeds meer daalt, zeker in deze tijden. Daarnaast hebben clubs minder inkomsten: lidgeld, inschrijvingsgeld, inkomsten uit de horeca, sponsoring en evenementen vallen allemaal weg. En ten slotte blijven een aantal kosten gewoon doorlopen, bijvoorbeeld leningen en onderhoudskosten.

Beluister het gesprek met Michael Schouwaerts en Koen Umans in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: