"Spreken is zilver, zwijgen is goud"

17 december 2018
Stubru-presentatrice Linde Merckpoel gaat vanaf morgen geld inzamelen voor CODA vzw, een centrum dat gespecialiseerd is in palliatieve zorgen. Ze doet dat door de hele Warmste Week lang te zwijgen, onder het motto “geen woorden, maar daden” in de Sint-Machariuskerk in Gent. Welke impact heeft zwijgen op je stem? En hoe moeilijk of makkelijk is het psychologisch? Waarom kiezen mensen soms spontaan voor een week zwijgen? En wat als je buiten je eigen wil om de rest van je leven moet zwijgen.

INHOUD

Naar eigen zeggen is zwijgen het allermoeilijkste voor de praatgrage Linde Merckpoel. Hoe bereidt ze zich voor op die stille week?

Logopedist Katrien Eerdekens begeleidt patiënten met stemproblemen die noodgedwongen een tijdje moeten zwijgen. Maar, is zwijgen eigenlijk niet slecht voor je stem -want zijn je stembanden geen spieren die je moet onderhouden?

De Nederlander Egbert Dijkgraaf komt net terug van een week zwijgen in de abdij van Drongen. Welk effect hoopt hij dat die stilteretraite heeft?

De Amerikaan John Francis zweeg 17 jaar aan een stuk. Hij hield er de Ted Talk “my 17 year vow of silence” over en daar kwam dan weer een podcast uit voort waar redacteur Vincent Byloo aandachtig naar luisterde. 

Voor eeuwig en altijd moeten zwijgen. Het is het lot van mensen met het Locked In Syndroom. Roland Boulengier zwijgt al 18 jaar lang noodgedwongen. Hij leerde communiceren met een letterraam. Het eerste wat hij op die manier zei tegen zijn vrouw die hem vroeg hoe hij zich voelde was “rot!” www.eenzamestilte.be

Spreken is zilver, zwijgen is goud, zegt het spreekwoord. Reporter Max Vryens sprokkelde verhalen die bewijzen dat het op sommige momenten beter is om te zwijgen.

Lees ook: