Feest bij de Palestijnen, voorzichtigheid bij de Israëli's: staakt-het-vuren sinds 1 uur vannacht

21 mei 2021
Het staakt-het-vuren dat vannacht is ingegaan tussen Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas, wordt verschillend onthaald aan beide kanten. Vooral bij de Palestijnen werd het bestand als een overwinning gevierd. In Israël heerst meer scepsis: "Mensen uit het zuiden van Israël weten dat dit niets zal veranderen", zegt correspondente Ankie Rechess in 'De Ochtend'.

Feest in Rammalah en Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied. Ook in het zwaar getroffen Gaza-stad wordt door de Palestijnen tussen het puin gevierd. Na dagen van Israëlische bombardementen, klinken nu de knallen van vuurwerk. "Allah is groot", is bij de feestende menigte te horen. " "Dit is een overwinnig op de joden. We hopen dat God ons bijstaat", klinkt het bij een jonge Palestijn in Rammalah.

Correspondente Ankie Rechess in Tel Aviv, Israël, bekijkt het anders. "Ik vraag met af wat er te vieren valt, zeker als je beseft hoeveel slachtoffer gevallen zijn". Bovendien heeft ze het over een broos bestand, waar vooral de inwoners van het zuiden van Israël (die het zwaarst te lijden hebben onder de raketten van Hamas vanuit de Gazastrook) met scepsis naar kijken: "zij hadden liever gehad dat de operaties tegen Hamas nog even doorgingen. Zij weten dat dit alles niets zal veranderen. Het is een vicieuze cirkel". Het bestond wordt intussen goed nageleefd, zegt Ankie Rechess, maar "tot 8 minuten voor het ingaan van bestand, werd nog een enorme rakettenregen vanuit Gaza afgevuurd op het zuiden van Israël. Die werd door Israël niet beantwoord".

Dat Israël uiteindelijk toch akkoord ging met het staakt-het-vuren, ligt aan de grote druk vanuit de internationale gemeenschap: "uiteindelijk kon Israël niet anders dan akkoord gaan. Zeker omdat, behalve Hamas, ook de radicale groep Islamitische Jihad mee tekende." Volgens Ankie Rechess heerst nu nog wat voorzichtigheid, maar zal straks het openbare leven weer op gang komen.

De scholen en kantoren zullen vermoedelijk zondag weer opengaan, na twee weken sluiting. Maar ik voorzie dat hier in Tel Aviv mensen straks gewoon terug naar het strand gaan, zeker bij 30 graden zoals vandaag.

Luister naar Correspondente Ankie Rechess in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'