Staan de Duitsers nog bij de Grieken in het krijt?

24 juni 2011

Vanmorgen belden de collega's van Peeters en Pichal een Griekse hoteleigenaar met de vraag of hij een crisiskorting wou geven omdat België bijdraagt aan de Griekse staatschuld. De man riposteerde dat vooral de Duitsers niet moesten klagen over de Griekse schuld. Zij hebben verdorie zelf hun schulden van de Tweede Wereldoorlog nog niet afbetaald.

Heeft die hotelier een punt? Een Duitse historicus beweert in Der Spiegel dat Duitsland zijn huidge economische status dankt aan de VS en een aantal andere geallieerden die na de oorlog afstand deden van herstelbetalingen. Het Wirtschafswunder zou alleen daaraan te danken zijn.

Die Anti-Griechenland-Stimmung, die in vielen deutschen Medien verbreitet wird, ist hochgefährlich. Und wir sitzen im Glashaus: Nur durch den weitgehenden Schulden- und Reparationsverzicht seiner Kriegsopfer aus dem Zweiten Weltkrieg ist Deutschlands Wiederaufstieg möglich geworden.
keren.

Wij weten dat Duitsland sinds kort de Reparationszahlungen van de Eerste Wereldoorlog heeft afgelost. Maar hoe zit het met de Tweede? Kunnen de Grieken nog een schadeclaim indienen? En nu we toch bezig zijn, valt er voor ons bij de Oosterburen nog iets te rapen?