Beluister het gesprek met Jeroen van der Hilst via Radio 1 Select.
Dat de omikron variant nog besmetterlijker zou zijn dan de deltavariant was een aanname. Verschillende modellen voorspelden dat en vertelden dat de nieuwste variant ook effectief tot meer ziekenhuisopnames en opnames op intensieve zorg zouden leiden. Maar dat laatste lijkt niet te kloppen, vertelt infectioloog Jeroen van der Hilst in 'De Ochtend'.
“De omikronvariant is veel besmettelijker dan de deltavariant. Je ziet in veel landen dat er een enorme toename van het aantal milde ziektegevallen. Maar dat leidt vervolgens niet tot heel veel ziekenhuisopnames,” zo legt van der Hilst uit. “We staan er als bevolking nu veel beter voor. We hebben meer immuniteit dan voor de deltavariant. En dat bewijst ook dat onze vaccins heel erg goed standhouden en dat boosteren zin heeft. “
Zwart scenario
In de voorspelde modellen werd volgens van der Hilst een veel te zwart scenario geschetst. "Vanuit Denemarken, Nederland en Engeland werd er voorspeld dat er duizenden mensen op intensieve zorg terecht zouden komen. Ze zijn ervan uitgegaan dat de bescherming tegen besmetting op dezelfde manier zou afnemen als de bescherming tegen ziekenhuisopnames. En dat is een kernvergissing", aldus de infectioloog.
Met andere woorden: de prognoses die er waren zijn minder negatief dan eerst gedacht en we staan er dus beter voor dan werd voorspeld. "We hebben nu een variant die kan ontsnappen aan onze afweerstoffen, dus ookal ben je gevaccineerd, kan je toch nog besmet raken, maar die ontsnapt niet aan onze afweercellen. Dus ookal ben je besmet, dan word je niet ernstig ziek", legt van der Hilst verder uit.
Maatregelen dan onnodig?
De strenge maatregelen die het overlegcomité genomen heeft, zijn ook gebaseerd op die negatieve omikron prognoses. Toch zou van der Hilst die niet meteen onnodige noemen. "Als er veel mensen tegelijkertijd besmet raken en daarbij niet ernstig ziek worden, wil dit niet zeggen dat er geen problemen ontstaan", aldus de infectioloog. In de ziekenhuizen kan je nog altijd een uitval van het personeel hebben. Dat is nu in Londen het geval. Daar zit volgens van der Hilst tien procent van het gezondheidspersoneel ziek thuis.
"In hoeverre de maatregelen rechtvaardigen, is moeilijk in te schatten", zegt hij. Op dit moment zijn er in het Verenigd Koninkrijk geen verstrengde maatregelen. "Ik denk niet dat we dat moeten doen. Het is afwachten hoe het verder zal lopen", besluit van der Hilst.
Beluister het gesprek met Jeroen van der Hilst via Radio 1 Select
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'
Luister ook: