Staat er een limiet op de Libanese gastvrijheid?

9 april 2015
Sinds het begin van het conflict in Syrië, in maart 2011, zijn er al meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen naar Libanon gevlucht. Dat wil zeggen dat de bevolking in Libanon op een heel korte tijd met een kwart is toegenomen en dat 1 op 4 mensen in het land vluchteling zijn.

Een jaar geleden maakte VN-vluchtelingenagentschap UNHCR al zijn rapport over de situatie in Libanon bekend. VN-Vluchtelingencommissaris Antonio Guterres zei toen: "de Libanese bevolking heeft opvallende vrijgevigheid getoond, maar kan met moeite het hoofd bieden. Libanon ontvangt de grootste concentratie van vluchtelingen in de recente geschiedenis. We kunnen het land deze last niet alleen laten torsen".

 

Maar de nodige steun bleef uit en dus heeft Libanon in januari dit jaar al haar grenzen gesloten voor de vluchtelingen, behalve voor de 'extreem kwetsbare' gevallen.

 

De vluchtelingen leggen een zware druk op de infrastructuur en de mogelijkheden van Libanon en bovendien verdringen de Syrische vluchtelingen de armste Libanezen op de arbeidsmarkt, aldus minister van Informatie Ramzi Jreij.

 

Dit alles zorgt voor spanningen tussen religieuze en politieke groepen en voor enorme economische druk in het land. Beiroet wil Syrische vluchtelingen op zijn grondgebied ook aanmoedigen om terug te keren of naar derde landen te gaan.