Staat er in jouw gemeente een laadpaal voor elektrische wagens?

14 november 2017
De toekomst van de auto is elektrisch, als het van producenten en beleidsmakers afhangt. Maar dan gaan er wel laadpalen op elke straathoek moeten komen, en dat is geen eenvoudige klus.

Begin 2016 reden er in België 6.552 elektrische wagens op de weg. Hoewel de verkoop van elektrische wagens op dit moment nog erg beperkt is, neemt het aantal verkochte elektrische wagens wel jaar na jaar toe.

Wie een elektrische wagen koopt kan een aanvraag doen om een laadpaal te plaatsen. Zowel de Vlaamse overheid als verschillende steden en gemeentes hanteren het Laadpaal volgt wagen-principe: er worden laadpalen geplaatst in de buurt van wie investeert in een elektrische wagen.

Zo zou het toch moeten zijn: in de praktijk is het allemaal iets ingewikkelder, zo vertelt een van onze luisteraars. Zij wilde een elektrische wagen kopen, maar de dichtsbijzijnde mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen is op 700 meter van haar woning, op een slechtverlicht parkeerterrein.

De reden: het ontbreken van een 400V-net in de buurt van haar woning. En dat 400V-net is op veel plekken niet aanwezig. 

Dit dreigt een kip of ei-verhaal te worden: het aanleggen van een 400V-net is pas rendabel als er veel elektrische wagens gebruik van maken. Maar wie koopt er een elektrische wagen als er geen mogelijkheid is om vlakbij een laadpaal te hebben?

Reageer

  • Heb jij ervaring met het aanvragen van een laadpaal voor jouw elektrische wagen?
  • Staat er in jouw gemeente een laadpaal voor elektrische wagens?

Meer info

Meer info over het aanvragen van een laadpaal: