Staat Jelle De Beule binnenkort op zwarte lijst Turkije?

25 april 2016
Afgelopen weekend werd in Turkije de Nederlandse columniste Ebru Umar tijdelijk door de politie vastgehouden, naar eigen zeggen vanwege 'te kritische tweets' aan het adres van Erdogan. De Ideale Wereld was ook niet mals voor de Turkse president. Staan Jelle De Beule en co nu op de zwarte lijst?

Jelle vraagt zich af of de Turkse ambassade in België haar werk wel goed doet. "Waarom word ik niet aangeklaagd? Ik heb toch ook een stout filmpje over Erdogan gemaakt?" Dat filmpje kan je bekijken door hier te klikken. 

Het lijkt wel of Jelle De Beule grààg aangeklaagd wil worden. "Die speld wil inderdaad wel eens op mijn revers steken."

Volgens Dirk Vermeiren, jarenlang correspondent in Turkije, kent de Turkse ambassade in ons land het programma De Ideale Wereld niet eens. "De ambassade is zeer hard op Franstalig België gericht. Waarschijnlijk screenen ze vooral die media." 

Met andere woorden: dat Jelle De Beule en de zijnen nog niet op het matje zijn geroepen, ligt meer aan de talenkennis van de medewerkers van de ambassade. "Het zou wel kunnen dat de (Nederlandstalige) Turkse gemeenschap hier het oppikt en het doorgeeft aan de ambassade."

Kan Jelle De Beule op de zwarte lijst van Turkije terechtkomen? En komt hij dan in moeilijkheden als hij naar het land zou afreizen? 

Zover zal het volgens Dirk Vermeiren niet komen. "Er ís een zwarte lijst, maar ik denk niet dat Jelle erop staat." Zelf stond Dirk Vermeiren wel op een zwarte lijst, merkte hij aan de vele politiecontroles. 

Eerder maakte De Ideale Wereld al een filmpje waarin Erdogan de gewone Vlaming bezoekt.

© Foto: De Ideale Wereld