Staatsgreep in Turkije mislukt: "Situatie volledig onder controle"

16 juli 2016
De situatie in Turkije is volledig onder controle. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim benadrukt in een verklaring. De staatsgreep van een groep militairen gisterenavond is daarmee mislukt.

Betogers scanderen de naam van de Turkse president Erdogan terwijl een legervoertuig met een groepje soldaten zich uit de voeten maakt. Een enkele soldaat zwaait naar de menigte.

De situatie in Turkije was lange tijd onduidelijk. Na de plotse couppoging gisterenavond kwamen er berichten over bezettingen van belangrijke plaatsen, schietpartijen en explosies.

Premier Binali Yildirim zei vannacht al dat de situatie "grotendeels onder controle is". In een nieuwe verklaring vanmiddag maakt hij daar "volledig" van.

Ondanks de talloze doden die de afgelopen uren in het land zijn gevallen, noemt de premier 15 juli "een feestdag voor de Turkse democratie". Hij verwijst daarmee naar de Turkse bevolking die massaal de straat op trok om zich te keren tegen de militairen. Iets wat ze deden op uitdrukkelijke vraag van president Recep Tayyip Erdogan.

 

"Erger dan terroristen"

Volgens Yildirim bewijzen de gebeurtenissen dat de Turken gehecht zijn aan hun systeem. Hij keurt de daden van de militairen ook uitdrukkelijk af. "Zij zijn erger dan terroristen", zei hij. Ondertussen zijn al bijna 3.000 militairen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de couppoging. "Zij zullen worden gestraft."

En ook wie aan de kant van Fethullah Gülen staat - de man wie volgens Erdogan verantwoordelijk is voor de coup - hoeft geen sympathie te verwachten van Yildirim. "Elk land dat hem steunt, kan geen vriend zijn van Turkije."

De premier vraagt tot slot aan de bevolking om vanavond opnieuw met vlaggen en slogans de straat op te trekken om "de overwinning van de democratie te vieren".

Bron deredactie.be