Staatsgreep voor beginners

1 juni 2019
Het is een goed staatsgrepenjaar. Vier. Soedan, Venezuela, Algerije en Gabon, twee lukten, een mislukte, de toestand in Gabon is onduidelijk. En het jaar is nog maar half.

Er bestaat een handboek voor een geslaagde staatsgreep. U hoeft daar niet voor naar een illegale anarchistische boekhandel of de duistere krochten van het dark web. Het wordt uitgegeven door Harvard University Press, en je kan het simpel met twee muiskliks downloaden.

Wie de staatsmacht in handen wil krijgen, schrijft Edward Luttwak in Coup d'état, a practical handbook, heeft drie opties. Of je wint de verkiezingen, of je wint een guerrilla-oorlog, of je pleegt een staatsgreep. Over opties één en twee zwijgt hij, maar hoe je optie drie kan uitvoeren beschrijft hij in detail.

 

The technique of the coup d'état is the technique of judo: the planners of the coup must use the power of the state against its political masters.
Edward Luttwak

Annelien De Greef heeft het handboek bestudeerd. Niet om vervolgens een staatsgreep te plegen, maar om de recente geschiedenis beter te begrijpen. Waarom is in Soedan wel gelukt wat in Turkije en Venezuela mislukte.

Ze heeft er met Edward Luttwak over gesproken, en zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.