Staatssecretaris De Bleeker: "Energiesteun permanent maken is geen goed idee"

23 mei 2022
De uitbreiding van de energiesteun aan de gezinnen kost de staat veel meer dan voorzien.

inds begin vorig jaar hebben dubbel zoveel gezinnen recht op een verlaagd, sociaal energietarief. De maatregel gold vroeger alleen voor mensen met een bepaald statuut. Maar sinds februari 2021 hebben ook mensen met een bruto-inkomen van minder dan 1.640 euro per maand er recht op. De federale regering nam die maatregel om mensen te ondersteunen die moeilijkheden ondervonden als gevolg van de coronacrisis.

293 miljoen euro meer dan voorzien

En die uitbreiding kost de overheid fors meer dan voorzien. Uit het nieuwste kwartaalrapport van de Creg blijkt dat de verhoogde tegemoetkoming sinds de start in februari 2021 tot het voorlopige einde in september dit jaar in totaal 865 miljoen euro zal kosten. Dat is 293 miljoen meer dan vooraf geschat. Onder meer door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen fel gestegen, dus moet de overheid meer bijpassen.

Na september

Volgens staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) is het "reëel" dat het sociale energietarief ook na september nog een tijd van kracht blijft, maar moet de kostprijs voor de begroting goed overwogen worden. "We moeten er zeer goed over nadenken voor hoelang deze maatregel nog zal gelden, en voor wie". Ze denkt dat een verdere verlenging een paar maanden zal gelden, "tot na de winter, of toch zolang de prijzen zo hoog blijven". Maar de maatregel permanent maken, zou met de huidige staat van de overheidsfinanciën in het achterhoofd niet erg verstandig zijn, aldus De Bleeker. "We moeten maatregelen nemen voor wie de indexering de oplopende kosten niet dekt. Maar als de prijzen dalen, moeten we erover nadenken af te bouwen."

Bron: vrtnws.be en De ochtend