Ontbijten met staatssecretaris Eva De Bleeker: extra gat in de begroting bedraagt niet 2 maar 4,3 miljard

2 april 2022
©VRT
4,3 miljard euro, zo veel is het gat in de begroting groter dan verwacht. Dat heeft staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) gezegd in 'De ochtend'. Dat betekent dat we voor dit jaar op een tekort van om en bij de twintig miljard afstevenen.

Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) zei dat het gat in de begroting 4,3 miljard groter is dan verwacht: 4,3 miljard die op het conto van corona en de oorlog in Oekraïne te schrijven is.

Aanvankelijk circuleerde nog een cijfer van 2 miljard, maar dat bleek dus een onderschatting. Eva De Bleeker: "Het is 4,3 miljard." Waarvoor die dienen? "Het pakket maatregelen voor goedkopere energie van eerder dit jaar, onze inspanningen voor Oekraïne, de impact van de crisis op de economie of voor maatregelen die nodig zijn om de laatste coronagolven op te vangen."

Voor Oekraïne bijvoorbeeld is ruim 800 miljoen provisie uitgetrokken. Die is onder meer bedoeld voor de opvang van vluchtelingen of om de militaire inspanningen te betalen. Of die helemaal uitgegeven wordt, hangt af van de duur van het conflict.

Bron: vrtnws en 'De ochtend'

Beluister het ontbijtgesprek via Radio 1 Select.

Of bekijk het ontbijtgesprek: 

Lees ook