Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Brussel pakt seksuele intimidatie in nachtleven aan met actieplan: "Iedereen moet zich veilig voelen"

di 22 feb. - 8:16

De stad Brussel heeft een nieuw actieplan opgesteld tegen seksuele intimidatie “Niets zonder mijn toestemming”. De stad doet dat naar aanleiding van de vele getuigenissen over seksueel geweld in het uitgaansleven in de hoofdstad. Heel wat verenigingen en ook de uitgaanssector sluiten zich aan bij het actieplan. "Het moet veranderen", zegt Brussels PS-schepen Delphine Houba.
Brussel pakt seksuele intimidatie in nachtleven aan met actieplan: "Iedereen moet zich veilig voelen"

Beluister het gesprek met Delphine Houba in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Nu het nachtleven weer open is, komt de stad Brussel met een actieplan tegen seksuele intimidatie. Daarvoor baseert ze zich op drie zaken: preventie, actie en opvolging. Het preventieluik werkt voornamelijk rond een sensibiliseringscampagne, in samenwerking met de horecasector en het nachtleven. Daarnaast zijn er ook structurele maatregelen, zoals opvang van de slachtoffers, mobiliteit, maar ook opleidingen voor de politie en voor het personeel van cafés en discotheken.

Gastvrije omgeving 

“We willen dat onze horecazaken en uitgaansgelegenheden gastvrij en veilig zijn voor iedereen, ongeacht gender of identiteit. Om deze doelstelling te realiseren gaan we de horeca en het nachtleven ondersteunen, door onder meer uitbaters bewust te maken en hun personeel op te leiden”, zegt Fabian Maingain, schepen van Economische Zaken.

We willen dat onze horecazaken en uitgaansgelegenheden gastvrij en veilig zijn voor iedereen, ongeacht gender of identiteit

Daarnaast worden in de straten stadsverlichting en camera's op alle uren van de nacht versterkt. Binnen komen er voorzieningen zoals de inrichting van “Safer Zones", plekken waar slachtoffers op adem kunnen komen. “Het doel is dat iedere persoon die naar een uitgaansplek gaat, zich zowel buiten als binnen veilig voelt”, zegt burgemeester Philippe Close (PS). “Een gevoel van veiligheid dat zal worden versterkt door de vorming van bijna 290 politieagenten per jaar. Het is van het grootste belang voor de slachtoffers dat de stad deze globale aanpak hanteert om een einde te maken aan dit onaanvaardbare geweld."

“Veel nachtclubs zijn zich bewust van het probleem. Het moet echt veranderen", beaamt ook Delphine Houba, schepen voor PS in Brussel.

Opvolging

Tenslotte komen er ook 30% meer plaatsen in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld en komt er een coördinator specifiek voor intimidatie en voor nachtelijke intimidatie. De stad Brussel wijst er nog op dat ze daders van seksuele intimidatie sterk veroordeelt, net als elke daad van medeplichtigheid. Er zullen dan ook gerechtelijke procedures volgen en het parket kan ingeschakeld worden. Er kunnen dan ook sancties volgen zoals weigering van vergunningen, boetes, enz.

Beluister het gesprek met Delphine Houba in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet