Staes: "Fipronilbesmetting in België al vastgesteld midden mei"

8 augustus 2017
"De eerste fipronilbesmetting in ons land is al midden mei vastgesteld door een privébedrijf", zegt Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) aan VRT Nieuws. Dat is twee weken vroeger dan tot nu werd aangenomen. Volgens Staes heeft het dan nog anderhalve maand geduurd vooraleer ons land de buurlanden heeft gewaarschuwd.

Volgens Staes is het Federaal Voedselagentschap (FAVV) al sinds midden mei op de hoogte van de fipronilbesmetting in België nadat een privéfirma stalen had genomen en daarmee de besmetting zou hebben vastgesteld. Dat is een maand vroeger dan tot nu toe is aangenomen. "De Belgische autoriteiten hebben dus anderhalve maand gewacht met de andere lidstaten op de hoogte te brengen", zegt hij aan VRT Nieuws. "Het is pas dan dat de andere lidstaten begonnen zijn met hun onderzoeken."

Het Europees Parlementslid hekelt "de extreem trage reactie" van de Belgische autoriteiten. "Anderhalve maand lijkt me een erg lange periode om te wachten. Ze hadden veel sneller moeten handelen", zegt hij. "De trage Belgische reactie heeft geleid tot een vorm van paniek bij de andere lidstaten."