Stakingen bij Lidl en lege rekken bij Carrefour: wat is er aan de hand in onze supermarkten?

14 oktober 2021
© Kurt Desplenter (Belga)
In één op de drie winkels van keten Lidl wordt er vandaag gestaakt en in de Brusselse en Waalse Carrefours kampen ze met lege rekken, er is iets aan de hand in onze supermarkten. Volgens professor marketing aan de Vlerick Business School, Gino Van Ossel, belooft het een uitdagende periode te worden voor de supermarkten. “Ze moeten de omschakeling maken van veel werk en hoge omzetten tijdens de coronacrisis naar opnieuw lagere omzetten én er is ook een nieuwe tendens ontstaan.”

We beginnen met het goede nieuws: voor de supermarkten was de coronapandemie een winstgevende periode. Volgens Gino Van Ossel, professor marketing aan de Vlerick Business School, was 2020 voor ongeveer elke supermarktketen meer rendabel dan andere jaren. “Tijdens de coronacrisis waren de restaurants gesloten en kinderen konden bijvoorbeeld geen warme maaltijden krijgen op school. Al de voeding moest dus gekocht worden in de supermarkten”, vertelt hij in 'De Wereld Vandaag'.

Meer mensen in de winkels, die bovendien graag wat producten hamsterden, het leidde tot meer omzet en betere marges voor de supermarkten. Maar het betekende ook een flinke stijging van de werkdruk voor het personeel én - dat wordt volgens Van Ossel vaak vergeten – de supermarkten hebben ook meer kosten gemaakt. “Denk aan extra personeel, maar ook aan de winkelkarretjes die ontsmet moesten worden of de controles op het dragen van mondmaskers aan de ingangen van de winkels.”

Nieuwe uitdagingen

Die kosten verdwijnen weer geleidelijk aan en ook de werkdruk zal volgens Van Ossel verlagen nu de restaurants opnieuw open zijn, maar bijgevolg worden de omzetten voor de supermarkten ook weer lager. “Dat is nu de uitdaging natuurlijk: hoe ga je het personeel duidelijk maken dat de bonus die ze kregen voor het harde werk tijdens de coronapandemie, geen verworven recht is, maar een eenmalige beloning?”, stelt Van Ossel zich de vraag.

Bovendien spelen er in de supermarkten en ons koopgedrag nog andere tendensen, weet Van Ossel. “De consument is al jaren aan het kiezen voor goedkopere winkels, Aldi en Lidl profiteren daar bijvoorbeeld van. Dat is vandaag nog altijd zo en zet zich ook door. Maar tijdens corona hebben we ook een tweede fenomeen gekend en dat is dat we dichter bij huis zijn gaan winkelen.”

Het gedrag van de consument is veranderd. Dat betekent steeds meer druk op de prijzen en de marges.

“Daardoor hebben we bijna onvermijdelijk gekozen voor winkels die door zelfstandigen worden uitgebaat en die vaak ook op zondag open zijn. Delhaize en Carrefour hebben zo bijvoorbeeld aan marktaandeel gewonnen en dat houden ze ook vast”, legt hij uit. “Colruyt Group heeft dan weer voornamelijk winkels in eigen beheer en met de groeiende druk van Albert Heijn en Jumbo zal Colruyt de consument opnieuw moeten overtuigen om toch iets verder te rijden voor de laagste prijs, die zij nog steeds aanbieden.”

“De consument is veranderd in zijn gedrag. Dat betekent steeds meer druk op de prijzen en de marges”, vat Van Ossel samen. “De komende 12 maanden beloven dan ook een uitdagende periode te worden voor iedereen die aan het werk is in de wereld van de supermarkten.”

Beluister het gesprek met Gino Van Ossel in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Ook vandaag verschillende winkels van Lidl mogelijk dicht door vakbondsacties

Ook vandaag kunnen er nog winkels van Lidl dicht zijn door vakbondsacties. Eerder was al een stakingspost opgericht aan het distributiecentrum in Genk, maar die werd gisteravond opgeheven. De vakbond gaat nu op een andere manier door met de actie. Vanaf vandaag zullen bij verschillende winkels nieuwe stakingspiketten opduiken, al zal het een verrassing zijn op welke plekken er dan precies actie zal worden gevoerd.

De stakingspost aan het distributiecentrum aan de Hermeslaan in Genk is opgeheven nadat de directie van Lidl daar een deurwaarder naartoe had gestuurd. "Maar we hebben het stakingspiket vrijwillig opgegeven", zegt Mary-Anne Smeets, secretaris bij BBTK Limburg. "Er is een deurwaarder gekomen, maar dan hebben we zelf beslist van strategie te veranderen en het piket op te heffen."

"We hadden ons kunnen verzetten, maar dat gaan we niet doen. Voor ons is de boodschap het belangrijkste en dat moet alle aandacht krijgen," benadrukt Smeets ook nog. De vakbond wil met de actie de hoge werkdruk in de winkels van Lidl aanklagen.

De acties zullen dus niet stopgezet worden, maar ze zullen op een andere manier doorgaan. Vanaf donderdag zullen de actievoerders niet meer postvatten aan het Genkse distributiecentrum, maar wél aan Lidl-winkels zelf. Op welke plekken er precies actie zal worden gevoerd is nog een niet duidelijk en kan van dag tot dag verschillen. De kans bestaat in elk geval dat verschillende winkels van Lidl door de acties gesloten zullen zijn.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'