Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Stakingen doorheen de geschiedenis

wo 13 feb. - 10:07

Vandaag wordt het werk massaal neergelegd, de nationale staking raakt het hele land. Vakbonden eisen meer loonopslag. Maar is staken nog steeds de meest efficiënte manier om je doel te bereiken? En zijn er ook andere, meer originele manieren om te staken dan gewoon het werk neer te leggen? De Wereld van Sofie blikt terug op stakingen in alle soorten en maten
Foto: gebalde vuisten

Advocaat Filip Tilleman is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Is staken nog steeds een even efficiënt drukkingsmiddel als vroeger? Ziet hij een evolutie naar meer minimale dienstverlening? Staat het stakingsrecht vandaag onder druk of niet?

In 1964 stond het land in rep en roer. Belgische artsen staakten achttien dagen lang tegen hervormingen van minister Leburton. Dokter Marc Moens,toen veertien jaar, herinnert zich die periode nog levendig. Zijn oom was één van de betrokken artsen.

Toen de mijnen in Limburg eind de jaren '80 dicht gingen zocht men een nieuw statuut voor 20.000 mijnwerkers. Julien Vangeneugden was één van hen die toen voor een drastisch protest kozen: de hongerstaking. Reporter Brecht Devoldere zocht hem op met de vraag: is het een nuttige manier en wat doet zo'n hongerstaking met je lichaam?

Geen seks tot er vrede is. Vincent Byloo vertelt over het eeuwenoude wapen van vrouwen in onrustige landen.

Op 24 december 1914 lieten Duitse en Engelse soldaten hun wapens zakken en vierden ze samen Kerst. Piet Chielens, coördinator in Flanders Field Museum in Ieper, vertelt meer over die befaamde Kerstvrede.

Franse wielerlegende Bernard Hinault riep vorig jaar nog het peloton op om te staken tegen de deelname van Froome aan de Tour. In zijn eigen carrière stond hij vaak op de eerste rij als er gestaakt werd. Maar was ook niet onbesproken als het op stakingen aankwam. Ward Bogaert licht toe.

Joseph Haydn schreef in 1772 een compositie met als bijnaam de Afscheidssymfonie. Als vorm van protest verlieten muzikanten één voor één het podium, weet Herwig Verhovert.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet