Stalkingsalarm

14 november 2019
Eén op vier meisjes en vrouwen krijgt ooit te maken met stalking. En wordt dus lastiggevallen door iemand die een bijzondere obsessie voor dat meisje of die vrouw ontwikkeld heeft. Met telefoontjes, sms’jes, onverwachte bezoekjes, en soms ook bedreigingen en geweld. Twee weken geleden nog werd een vrouw in Wevelgem om het leven gebracht door haar ex, die haar al lange tijd stalkte. Een belangrijk en groot probleem. In Gent start men binnenkort met het uittesten van een mobiel stalkingsalarm.

Nienke Kiekens werkt voor het Team Intrafamiliaal Geweld Gent en is nauw betrokken bij dat project. Ze legt uit hoe dat mobiele stalkingsalarm werkt.

Anja maakte het mee, stalking. Toen zij en haar partner uiteen gingen, kon hij dat niet verkroppen en begon hij de vrouw te belagen. Een jaar lang was Anja geen seconde gerust. Ze vertelde haar verhaal aan Brecht Devoldere.

Vanaf wanneer spreken we officieel van stalking? Wat zij de motieven? Treft het vooral vrouwen? Wat kan je er tegen doen? Anne Groenen is criminologe en stalkingsexpert aan de UCLL.

Stalking, het lijkt iets hedendaags, iets van de jongste 30-40 jaar. Maar bestond het daarvoor dan niet? Waren er geen stalkers 100 jaar geleden? Als je wat in die geschiedenis begint te graven bots je op de term erotomanie. Of het syndroom van Clérambault, voor het eerst beschreven in 1921 door een Franse psychiater, Gaetan De Clérambault. En ook beschreven in het boek 'Gek van liefde' van psychotherapeut en seksuoloog Wilfried Van Craen.

Blijkbaar hebben heel wat (bekende) mensen met stalking te maken gehad, en hun verhalen zijn niet van de poes… Max Vrijens zocht naar memorabele stalkingverhalen.

De Netflix-serie ‘You’ vertrekt vanuit het standpunt van Joe Goldberg, een personage waar je als kijker al gauw mee sympathiseert, maar hij blijkt een sadistische stalker te zijn. Ward Verrijcken vindt de reeks slim gemaakt maar heeft toch enkele morele bezwaren.