Stan Brijs: "In de praktijk is het erg moeilijk om beslag te leggen op overheidsbezit"

13 december 2016
Bij het kabinet van Francken is vandaag een gerechtsdeurwaarder langs geweest, die er een betalingsbevel kwam afgeven. dat hoorden we al in het nieuws. Als Francken de dwangsommen niet betaald, kan beslag gelegd worden op goederen van de overheid. Maar kan dat zomaar? Dat vroeg Xavier Taveirne aan Stan Brijs, specialist beslagrecht.

"Je kan niet zomaar op alle bezit van een overheidsdienst beslag leggen.", zegt Brijs. Zo zijn sommige bezittingen van een overheidsdienst onontbeerlijk voor de werking ervan. Het justitiepaleis kan een schuldeiser bijvoorbeeld niet zomaar in beslag laten nemen, of de fondsen voor het uitbetalen van de pensioenen. Ook met een F16 kan je niet zomaar wegvliegen.

De nuance is dat die wetgeving niet absoluut is. Er zijn twee uitzonderingen: "Ofwel heeft de overheid een lijst opgesteld met goederen die niet nodig zijn voor het functioneren van de dienst, ofwel moeten de goederen kennelijk niet nuttig zijn voor het uitoefenen van de taken van de overheid.", aldus Brijs. 

En of er beslag komt op goederen is nog maar de vraag. Want de stap die nu gezet werd is een bevel tot betalen, daarna komt beslag, aanplakking en verkoop. Maar op dat moment is het nog erg lang wachten. 

In de praktijk denk ik dat het erg moeilijk is om goederen van de staat te vinden waarop je beslag kan leggen. 

Brijs zegt nog dat een overheid in de praktijk meestal wel betaald en dat het beslag vooral een drukkingsmiddel is. 

 

Radio 1 Select